ГолосUA
11:42 17/11/2009

Українці перестали панікувати через грип

Паніки з приводу епідемії грипу в населення немає, але є підвищений рівень тривоги.

Таку думку висловив спеціаліст психоаналітичного консультаційного центру при Українській асоціації психоаналізу Сергій Рясенко.

«Відбулась певна підміна понять в ставленні людей до грипу. В ситуації з грипом говорити про паніку не варто, адже паніка – це неорганізована поведінка, коли людина поводить себе неадекватно. В нас люди поводять себе організовано: вони прислухаються до рекомендацій спеціалістів, вдягають маски, купують медикаменти, звертаються до лікарів. Нам варто було б говорити не про паніку, а про підвищений рівень тривоги і психо-емоційної напруги», — зазначив С. Рясенко.

За його словами, в ситуації, пов’язаній із загрозою життю, людські дії проходять три стадії. Першою є порятунок власного життя, другою – психічна мобілізація. Під час другої стадії людина або вживає адекватні заходи, або в неї починається паніка. Третьою і заключною стадією є демобілізація, коли настає усвідомлення масштабів ситуації, відбувається оцінка людиною власних дій.

На думку С. Рясенка, наразі українське суспільство переходить від другої до третьої стадії.

«Далі ситуація може розвиватися за двома напрямками: у першому посилиться напруга і будуть проводитись додаткові заходи у зв’язку з епідемією грипу, а в другому – відбудеться певна переоцінка ситуації», — резюмував психоаналітик.

М.Олексевич

 

Читайте также по теме