ГолосUA
19:41 19/01/2010

Українці поміняли пиво на горілку

Через кризу українці стали менше споживати пиво. Водночас, на кожного українця припадає пів-ящика горілки на місяць.

Про це повідомив виконавчий директор Асоціації «Укрпиво» Ігор Товкач.

За його словами, рекордним був 2008 рік, коли на кожного громадянина країни припало 65 л пінного напою (це більш ніж триразове зростання за останні 6 років), а в 2009-му — всього 58.

І.Товкач пов’язує це із зниженням купівельної здатності населення і з підвищенням ціни пива в середньому більш ніж на гривню, з яких 60 коп. склав акцизний збір. При цьому він побоюється, що Верховна Рада може збільшити акциз удвічі для наповнення бюджету, це може підняти вартість пів-літрової пляшки в середньому до 4,5—5 грн. (нині 3,5—4 грн.). За його прогнозами, це, а також заборона реклами пива в ЗМІ і зовнішня реклама призведе до того, що його питимуть ще менше.

Водночас, споживання горілки за минулий рік зросло на 11%, повідомила керівник прес-служби асоціації «Укрводка» Вероніка Прошута. Тепер, за даними Державного комітету статистики, на кожного українця, включаючи немовлят, доводиться приблизно по пів-ящика «вогненної води» на місяць. І це не рахуючи самогонки і підпільно виготовленої горілки.

Виробники скаржаться, що в другому півріччі, коли підвищили акцизи і горілка подорожчала на 4 грн. (а в цілому за рік з 14 до 21 грн.), купувати її стали менше і в основному дешеві сорти.

«Те, що люди зараз віддають перевагу горілці, вказує на економічні проблеми в суспільстві. «Догнатися» горілкою зараз набагато дешевше, ніж пивом, звідси і зростання її споживання. Як тільки доходи населення виростуть, горілку знову стануть менше купувати, а пиво — більше», — вважає аналітик МЦПД Олександр Жолудь.

За матеріалами: «Сегодня»

 

Читайте также по теме