ГолосUA
17:22 19/08/2010

Українці вичерпують природний потенціал, що належить наступним поколінням — еколог

Природні ресурси в Україні не тільки закінчуються, а й просто знищуються, тому ми швидше вичерпуємо те, що належить наступним поолінням.

Таку думку висловив у коментарі кореспонденту ГолосUA голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

“Можна сказати, що з одного боку, природні ресурси вичерпуються, а з іншого боку – просто знищуються. Тобто, вони існують, але вони не є вже по суті ресурсами, не придатні для людських потреб”, — сказав він.

За словами еколога, природні копалини – нафта, вугілля – можуть закінчитися. “Але, скажімо, вода не закінчиться, вона буде отруєна шкідливими речовинами. І її просто не можна буде вживати ні для господарювання, ні для потреб людини. Вже є подібні приклади – у Рейні, в Україні — у Донецькій області, Кривому Торці, де навіть не можна купатися, навіть жаб там немає.”, — наголосив він. />  
Разом із тим експерт зауважив, що з точки зору біології кожен вид має власний часовий термін існування. Людина ж результатами недолугого господарювання собі цей термін скорочує. “І слон, і мамонт, якийсь там тигр чи мавпа, чи людина, а людина теж є біологічним видом — мають десять, двадцять, тридцять мільйонів років. Тобто, через декілька мільйонів років людини, як виду, вже не буде, і людство повинно про це знати. Буде замість людини якійсь інший вид. На жаль, людина не займається природоохоронною діяльністю, як це треба. І тому через якійсь термін часу у нас будуть вичерпані природні ресурси”, — вважає він.

Тому, підкреслив він, як будуть жити наступні покоління — дуже велике питання.

На думку фахівця, влада в Україні наразі не опікується питаннями захисту навколишнього середовища, як це слід робити. “Керівництво держави повинно займатися екологічними справами. На жаль, що один, що другий, що третій, що четвертий президенти цим не опікуються. І навіть якщо там щось перший почав, то інший це не доводить до кінця. Тому ми, на жаль, не маємо якихось екологічних перспектив, як держава”, — наголосив Володимир Борейко.

Нагадаємо, за розрахунками незалежної міжнародної організації Global Footprint Network, після 21 серпня настане День надспоживання (Earth Overshoot Day) — людство споживатиме воду з підземних джерел, які не підживлюють дощі, викидатиме у повітря вуглекислий газ, який дерева не встигнуть переробити, доторкнеться до запасів, які уже неможливо буде відновити. У минулому році День надспоживання настав 25-го вересня, тобто за один рік період споживання ресурсів людством скоротився ще на один місяць. Вперше людство перевищило норму споживання у 1986 році, і з того часу цей день повільно наближався до початку року.

І. Носальська
 

Читайте также по теме