ГолосUA
12:58 12/01/2010

Українці вважають спостерігачів від кандидатів кориснішими за міжнародних

Українці вважають спостерігачів від кандидатів кориснішими, ніж міжнародні.

Про це повідомила старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна під час презентації результатів соціологічного дослідження на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

«У питанні про те, діяльність яких спостерігачів є більш корисною, думки громадян розділилися: більшість вважає кориснішою діяльність українських спостерігачів», — зауважила вона.

За даними дослідження, 31% респондентів вважає більш корисними спостерігачів від кандидатів, 29% — міжнародних спостерігачів із західних країн. Стільки ж вважають корисними спостерігачів від громадських організацій, 24% — міжнародних спостерігачів від країн СНД. Разом із тим п’ята частина українців не бачить від діяльності спостерігачів жодної користі.

«Якщо порівняти роль спостерігачів, то вона, до речі, у порівнянні з виборами 2007 року стала меншою. Так, від кандидатів, а тоді від партій, їхня роль зменшилась на 9%, настільки ж зменшилась роль і громадських організацій», — підкреслила науковець.

Також, за її словами, якщо у 2007 році спостерігачів від країн СНД сприймали тільки на сході України, а з європейських країн — на заході, то зараз міжнародних західних спостерігачів сприймають добре по всій території країни.

Опитування проводилось на всій території України з 12 по 26 грудня 2009 року. Респондентами стали 2010 чоловік, похибка вибірки не перевищує 2,3%.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме