ГолосUA
06:22 02/08/2010

Українці знову повірили банкам

90% банківських вкладів населення в 2010 році, що були вилучені українцями під час фінансової кризи, повернулися до банків.

Про це заявив директор департаменту організації продажів банку "Фінанси та Кредит» Ігор Шевченко.

Так, за оцінками І.Шевченка, 90% всіх грошей, залучених до банківської системи протягом 2010 року, це не що інше, як засоби, які народ в паніці вилучав з банків під час кризи 2008-2009 років. За різними оцінками, протягом гострої фази кризи (жовтень 2008 — березень 2009 року) з банківської системи вкладники вивели від 40 до 70 млрд. грн. (З урахуванням коштів юросіб).

Крім того, як констатувала статистика НБУ, за 6 місяців цього року надходження гривневих депозитів у чотири рази перевищив надходження валютних (23,7 млрд. грн. І 5,9 млрд. грн. відповідно). Завдяки цьому загальна сума вкладів в національних коштах вперше з початку кризи перевищила обсяг депозитів в інвалюті.

Той факт, що українці віддавали перевагу гривні, фінансисти пояснюють меркантильними інтересами співвітчизників. «Дохідність гривневих депозитів майже в два рази вище, тому вони і ростуть більш швидкими темпами», — пояснив експерт.

Також, згідно з інформацією Нацбанку, за перші шість місяців 2010-го обсяг депозитів фізичних осіб в українських банках виріс на 29,6 млрд. грн., Або на 13,8% — до 243,7 млрд. грн. Останній і єдиний раз наші співвітчизники виявляли такий же рівень довіри до банківської системи в докризовій першій половині 2008 року. Тоді обсяг депозитів фізосіб у банківській системі за 6 місяців виріс на 29,7 млрд. грн.

Колосальний приплив грошей населення у банківську систему банкіри пояснюють кількома чинниками. «Цьому процесу сприяли стабілізація політичних процесів, початок загального відновлення економіки країни, курсова стабільність, зростаюча довіра до банків і позитивні очікування клієнтів», — зазначив член правління з роздрібного банківського бізнесу банку «Форум» Кшиштоф Кужьбік.

За матеріалами: Дело />  

Читайте также по теме