ГолосUA
09:43 19/06/2010

Українці звертаються по допомогу до посольства України в Киргизстані

До українського посольства в Киргизстані почали надходити прохання від українських громадін про допомогу.

Про це розповіла третій секретар посольства України в Киргизстані Ганна Горбунова.

«Нам подзвонила сім’я з Джалал-Абад, сказали, що вони з України. Їх п’ятеро — мама, тато і троє дітей — приїхали з Харкова погостювати до родичів. Причому, діти в них зовсім маленькі — 4 і 3 роки і двомісячний грудничок. Будинок, де вони жили, спалили під час заворушень, і вони залишилися без грошей і документів, вважайте, що на вулиці. Зараз живуть у знайомих і намагаються виїхати до Бішкеку. Але це небезпечно — ситуація все ще нестабільна, на дорогах розставлені блок-пости, де перевіряють документи, а в них їх немає. Ми направили запит до компетентних органів, щоб була можливість підготувати цій сім’ї документи для повернення в Україну», — сказала вона.

Також до нашого посольства в Бішкеку прийшла жінка з двома дітьми і попросила допомогти їжею. «Ми зібрали їй приблизно 20 кг різних продуктів: масло, цукор, макарони, ковбасу. Вона — громадянка України, але жила і працювала в Оші. Під час заворушень поїхала до Бішкеку, живе зараз у знайомих», — розповіла Ганна Горбунова.

За даними посольства, серед загиблих і поранених громадян України немає. На даний момент, за офіційними даними, під час погромів в Оші і Джалал-Абаді загинули 191 чоловік.

Тим часом, етнічні узбеки з Киргизії, які живуть і працюють в Україні, днями влаштували пікет під стінами представництва ООН у Києві — вони просили міжнародну організацію втрутитися в етнічний конфлікт на їхній батьківщині.

Нагадаємо, масові заворушення в Киргизстані розпочалися 6 квітня після того, як напередодні Народного курултаю (з’їзд) були затримані практично всі лідери опозиції.

Міжетнічні сутички в південній столиці Киргизстану — Оші — почалися 11 червня. Учасники заворушень — киргизи та узбеки — палили машини, громили магазини, базари, а також житлові будинки, на вулицях безчинствували мародери.

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме