ГолосUA
14:34 14/07/2010

Українців чекає ще одне підвищення цін на газ, — експерт (ГОЛОС)

Нові тарифи на газ спровокують зміну тарифів на воду і тепло, а ще більшого підвищення вартості газу українці мають чекати 1 січня наступного року.

Про це сьогодні в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив керівник енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

«На жаль, є негативні новини для населення. Безумовно, підвищення цін повинне було автоматично супроводжуватися прийняттям рішення про розширення програми соціальної допомоги. Тільки сьогодні Кабмін задумався над цим рішенням, і це буде дозволено не дуже скоро. Друга погана новина — що це не останнє підвищення. Друге буде, можливо, після виборів. А, швидше за все, першого січня наступного року», — зазначив експерт. /> ГОЛОС

За словами В.Саприкіна, необхідний Україні кредит від Міжнародного валютного фонду став каталізатором для прийняття рішень про підвищення цін на газ для населення. А міжнародний кредитор, в свою чергу, дбає про гарантії повернення йому позики.

«І, як ми знаємо, вже з’явилися кілька годин тому документи про те, що були підвищені ціни на газ для теплокомуненерго також на 50%», — сказав він. За словами експерта, така новина, безумовно, вплине на підвищення цін на тепло і воду для населення.

Окрім вимог МВФ є ще й об’єктивні прогалини в державному бюджеті. Так, експерт згадує про необхідність вирішення фінансових проблем НАК «Нафтогазу», «котрий балансує на межі банкрутства». «Це необхідний, але безумовно не популярний крок», — таку загальну характеристику дав В.Саприкін рішенню уряду про зміну тарифів.

Я.Солонська

 

Читайте также по теме