ГолосUA
14:10 09/09/2009

Українців десятки років годують неякісним “Мезим-форте”

Препарат “Мезим-форте”, що має 3,5 тисяч активних одиниць, не має тієї лікувальної дії, на яку вказує виробник, компанія “BERLIN-CHEMIE” при представленні його на українському ринку та рекламі у ЗМІ.

Таку заяву зробив під час прес-конференції “Як українців “лікують” фальсифікованими ліками” президент Об’єднання роботодавців медичної та фармакологічної промисловості України Володимир Нечаєв, передав кореспондент ГолосUA.

У рекламі “Мезим-форте”, що лише за останні півроку вийшла на телебаченні 2799 разів, наголошується, що препарат допомагає при захворюваннях шлунку.

“Це не є дійсним, як і те, що ці ліки взагалі на щось впливають. Препарат не має захисної оболонки, яка забезпечує його прохід до кишечника, де він має діяти. Однак ліки на шляху до нього просто розкладаються, не даючи жодного лікувального ефекту”, — повідомив фахівець.

Володимир Нечаєв також повідомив, що висновок про неналежну якість “Мезим-форте” дали Держфармацентр України та Держлікінспекція по контролю за якістю лікарських засобів.

Він розповів, що даний лікарський засіб ще за часів СРСР постачався на наш ринок НДР. Після об’єднання Германії препарат не був зареєстрований на батьківщині, тож виробник зареєстрував його у Південній Америці.

Препарат “Мезим-форте” ( 3,5 тисяч активних одиниць) присутній на українському ринку з 1991 року. З початку 2009 року в Україну ввезено 11 946 767 упаковок цих ліків, а з січня 2001 року “Мезим-форте” продано у нашій країні на 100 мільйонів доларів.

“Ми підготуємо звернення до прем’єр-міністра та уряду з вимогами негайної заборони реклами “Мезим-форте”, запропонуємо призупинити його реалізацію по всій країні. Треба також підготувати позов до виробника цього препарату. Неприпустимо, коли з нашої країни роблять звалище другосортних препаратів, у той час як Мінохорони здоров’я не вибудував неналежну систему захисту наших громадян”, — наголосив народний депутат, представник Партії регіонів Віктор Корж.

І. Носальська

 

Читайте также по теме