ГолосUA
07:52 11/11/2008

Українця підозрюють у причетності до вбивства тисяч євреїв

Івана Дем’янюка, який був охоронцем у концтаборах а нині мешкає у США, підозрюють у причетності до вбивства тисяч євреїв. Німецькі слідчі знайшли нові докази, передали їх до прокуратури і чекають на екстрадицію українця.

Як повідомляє "Німецька хвиля", в Дем’янюка — сумна слава найвідомішого українця, якого вже більш 30 років підозрюють у злочинах під час Другої світової війни, проте досі не можуть довести його провину й засудити. Натомість німецький Центр з розслідування нацистських злочинів стверджує, що знайшов досить матеріалів для судового процесу й вимагає екстрадиції 88-річного пенсіонера з США у ФРН.

Експерти Центру з розслідування нацистських злочинів вивчали архівні документи в США, Ізраїлі та Німеччини. Керівник центру Курт Шримм стверджує, що в нього вже достатньо матеріалів для судового процесу над Дем’янюком. Зокрема, нібито є докази його причетності до вбивства щонайменше 29 тис. євреїв в 1943 році в концтаборі "Собібор" у Польщі, де Іван Дем’янюк був охоронцем. Приблизно 1900 загиблих були німецькими євреями. Саме ця деталь може бути істотною під час винесення вироку.

Цього року Міжнародний правозахисний Центр Симона Візенталя та європейські правозахисні групи домагалися екстрадиції Івана Дем’янюка до Іспанії на тій підставі, що Дем’янюк служив охоронцем у таборі смерті «Флоссенбург», де були замордовані іспанські республіканці — опозиціонери режиму генерала Франко.

 

Читайте также по теме