ГолосUA
09:30 18/08/2008

Україну чекає сплеск рейдерства і шахрайства в будівельній галузі

Україну в найближчий час чекає сплеск рейдерства і шахрайства в будівельній галузі. Такий висновок оприлюднила директор компанії “Бюро будівельних технологій” Наталя Дзюба під час прес-конференції у Києві.

За її словами сьогодні на ринку забудовників працюють 3 групи компаній: /> 1 група — це великі оператори, які будують багато давно і повсюдно. Їхня частка на ринку складає приблизно 60%.
2 група — це компанії, які мають 1-2 проекти, наприклад, проект забудови мікрорайону. На них припадає приблизно 25% ринку.
3 група — це дрібні оператори, які будують 1-2 об’єкти, і займають до 15% ринку.

На думку експерта, у піврічній перспективі співвідношення сил на ринку зміниться. Кількість гравців істотнозменшиться. Багато хто знизить свій рівень будівництва, деякі будуть вимушені продавати об’єкти або навіть бізнес.

“Брак вільних грошових коштів є головною проблемою будівельних компаній. Тому затримка термінів здачі об’єкту в експлуатації буде найменшим злом для приватного інвестора. Зі всіх гравців будівельного бізнесу, найбільшу загрозу становить саме третя група дрібних і середніх компаній з невеликим об’ємом робіт” — вважає Наталя Дзюба, та прогнозує, що дефіцит оборотних коштів і зниження прибутку провокуватимуть конфлікти серед власників.

За словами експерта, конфлікт власників — це протистояння на рівних, а конфлікт між забудовником і приватним інвестором частенько вирішується не на користь останніх. Рейдерство, що на перший погляд не має жодного відношення до рядового покупця житла — дуже тривожний сигнал. Небезпека полягає в тому, що компанія-рейдер може банально обнулити свої зобов’язання перед групою старих інвесторів. Рейдер просто поверне вкладені 3-4 року назад інвестиції.

Останнім часом простежується тенденція будівельного шахрайства на завершальній стадії будівництва. Це шантаж, маніпуляції з документами, всілякі способи тиску на інвесторів. Також поширена схема, при якій забудовник трохи змінює планування будинку, збільшуючи площу квартири, при цьому інвесторові пропонується доплатити за додаткові метри за новими цінами. На думку девелопера, приватний інвестор для компаній, які орієнтовані на шахрайські схеми є найкращим каналом отримання коштів. 

Щоб не стати жертвою забудовника-шахрая, експерти радять не квапитися з підписанням договору і перевірити саму компанію, її репутацію, активи та документацію про будівництво. Якщо є можливість внести зміни в договір, внести максимально великі штрафні санкції за несвоєчасну сдачу об’єкту та інші порушення договору. Це дасть можливість принаймні залучити до участі в справі серйозних фахівців, та з цих штрафних санкцій інвестор зможе покрити свої видатки. 

Читайте также по теме