ГолосUA
18:35 27/07/2010

Україну очікує новий етап переговорів з Росією — експерт

“Медовий місяць” у відносинах Росії і України завершується і переходить в етап достатньо складних переговорів.

Про це сказав політолог Віталій Кулик в коментарі кореспонденту ГолосUA.

Зокрема, коментуючи візит прем`єр-міністра Російської федерації Володимира Путіна до Криму експерт наголосив, що “мета приїзду Володимира Путіна – сумістити корисне із приємним”.

“Корисне – це комплекс питань, пов’язаних з економічною співпрацею України і Росії, а також політичні питання діалогу. Готується великий саміт Україна-Росія на осінь. Наскільки відомо, на нього виноситься близько двадцяти важливих питань. Але основні питання, які потребують підготовки – визначення алгоритму співпраці, можливих об’єднань компаній, спосіб кооперації. Навколо цих алгоритмів до цього часу немає чіткої єдності позиції Росії і України. Володимир Путін вже підкреслив, що протиріччя між ним і керівництвом України носять “побутово-сімейний” характер, хоча, з іншого боку, є інформація з уряду про те, що переговори проходили достатньо складно”, — сказав він.

На думку політолога, можна говорити про те, що певний “медовий місяць” у відносинах Росії і України завершується і переходить в етап достатньо складних переговорів, які потребують постійної динаміки.

“Для того, щоб створити необхідний клімат довіри і відбувся візит Путіна в Україну. Питання, які обговорювалися, звісно, не лише питання труб, хоча і труб теж. Українські компанії, які виробляють труби, наближені до Банкової, вони мають вплив на вироблення державного курсу, державної політики, і вочевидь, що вони потребують ринку збуту”, — сказав В. Кулик.

Водночас, за його словами були й інші питання. “Мова йшла про газове співробітництво, оскільки наші підприємці і потужні промислові групи піднімають питання необхідності прямих поставок газу з південної Азії до України. Це питання вже піднімалося під час українсько-російського енергетичного саміту під час візиту Президента Медведєва в Україну і знову було поставлено Президентом Януковичем перед Прем’єром Путіним”, — зазначив він.

А от “приємне”, на думку експерта– це участь Володимира Путіна у байк-шоу, вивчення української мови і приємне проведення часу під час святкування Дня російського флоту в Криму.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме