ГолосUA
07:26 19/10/2009

«Укрпромбанк» вслід за «Надра-банком» опублікував списки боржників

«Укрпромбанк» опублікував списки позичальників, що мають прострочення виплат за кредитами.

Водночас інформація про 9,5 тис. боржників направлена в Генеральну прокуратуру.

Проте відмова обслуговувати кредит не є злочином, а тому у ГПУ не буде приводу для порушення кримінальних справ, говорять юристи. На думку експертів, мета Укрпромбанку – психологічний тиск на клієнтів.

Наслідувавши дії банку «Надра», «Укрпромбанк» оприлюднив на своєму сайті інформацію про позичальників, що мають прострочену заборгованість. Після більш ніж тижня з дня підписання указу Президента Віктора Ющенка «Укрпромбанк» опублікував списки, в які включені 9371 фізична і 351 юридична особа – позичальники, що не з’явилися для переговорів про реструктуризацію боргу або відмовилися від неї.

«Ми працюватимемо з боржниками в рамках законодавства. Списки направлені в Нацбанк для передачі в Генпрокуратуру, – повідомив представник тимчасової адміністрації «Укрпромбанку» Ігор Власюк. – Є позичальники, які не можуть погашати кредити, а є ті, хто не хоче цього робити і чекає банкрутства банку».

У фінустанові не вважають оприлюднення списків боржників розголошуванням банківської таємниці. «Ми проконсультувалися з НБУ з цього питання. Прізвище, ім’я і по батькові людини не відносяться до категорії банківської таємниці, а назви компаній є публічною інформацією», – заявив Власюк.

Нагадаємо, що першим розкрити інформацію про своїх боржників ризикнув банк «Надра», опублікувавши списки з 42 тис. позичальників. Але вже в неділю на сайті банку даних про 283 корпоративних клієнтів-боржників вже не було – залишилися тільки списки фізосіб і суб’єктів малого і середнього бізнесу.

«Робота проведена, є диверсифіковані списки позичальників, які співробітничають з банком, погодилися платити і реструктуризувати борги. Але погодилися, звичайно, не всі», – пояснила виданню начальник відділу роботи зі ЗМІ департаменту комунікацій і зв’язків з громадськістю банку «Надра» Ольга Півень.

Приводом для зняття інформації про найбільших боржників з сайту банку «Надра» могли стати погрози позовів з боку клієнтів. «У списку були не останні люди. Думаю, керівництво банку отримало кілька неприємних дзвінків і заяв про судові розгляди через розкриття банківської таємниці і об’єднання підприємств у бізнес-групи. Їм довелося прибрати інформацію з сайту», – сказав один з юристів. Передача ж даних про більш ніж 9 тис. проблемних позичальників Укрпромбанку в Генеральну прокуратуру, на думку юристів, навряд чи прискорить повернення коштів.

«Неповернення кредиту відноситься до сфери цивільно-правових відносин. У цьому немає складу кримінального злочину», – зауважив партнер юридичної компанії «Ковальов і партнери» Денис Кузнєцов.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина».

 

Читайте также по теме