ГолосUA
05:59 22/07/2009

Укрпромбанк заморожує свою діяльність

Національний банк України і Міністерство фінансів 21 липня так і не прийшли до єдиного рішення про майбутнє Укрпромбанку, в якому закінчився термін дії мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Тож Укрпромбанк видасть всі гроші, що залишилися, з каси і заморозить свою діяльність.

Дводенне засідання правління Нацбанку з приводу визначення подальшої долі Укрпромбанку, в якому вчора закінчився термін дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, не призвело до ухвалення рішення. «Між Нацбанком і Мінфіном йде «перекидання м’яча». Оскільки потрібно ухвалювати рішення, кожен вибиває м’яч зі своєї половини поля», — розповіло високопоставлене джерело в НБУ.

Всі опитані фігуранти процесу погодилися пояснити свою позицію тільки неофіційно. «Вчора ми одержали лист з Мінфіну про те, що не формою подали пропозицію про рекапіталізацію Укрпромбанка, і відразу ж подали їм повний пакет документів. Два дні ми розглядали всі варіанти, включаючи ліквідацію банку, і проекти всіх рішень у нас були заготовлені», — заявили в дирекції по банківському нагляду НБУ.

У департаменті з рекапіталізації банків Мінфіну заявили, що досі не одержали відповіді НБУ: «Це не наш мораторій, а Нацбанку, і до нас він не відноситься. Є умови, при яких затверджується рекапіталізація, про які вони знають, і тимчасовий адміністратор повинен був їх виконати. Вони підготували повну пропозицію по трьом банкам, і по ним вже давно пройшла процедура». Співбесідник видання відзначив, що Укрпромбанк не став відкритим акціонерним товариством і не реструктуризував зовнішні борги на $120 млн.

У Нацбанку стверджують, що Мінфін просто не може відкрито заявити про відмову рекапіталізувати банк. «Уряд не затверджуватиме питання до останнього моменту. Подивіться, питання рекапіталізації голландського банку ING було прийняте їх урядом швидко, і вже через шість годин після цього банк одержав гроші. А у нас більше півроку йдуть дебати навколо двох банків», — сказав чиновник банківського нагляду.

Єдиним виходом з ситуації в НБУ бачать ліквідацію банку. Як повідомило джерело в правлінні НБУ, в Мінфін було направлено чергового листа з проханням «прояснити остаточну позицію» відносно Укрпромбанка, «Надра» і «Фінанси і Кредит». «Якщо ви не готові ухвалити рішення про рекапіталізацію, то пропонуємо вам випустити цінні папери для забезпечення виплат вкладникам, а ми цих вкладників передамо Ощадбанку», — розповів чиновник. За словами чиновника, вже узгоджена з МВФ процедура передбачає емісію ОВДП, що поступають на рахунки Ощадбанку, який продає їх НБУ і виплачує депозити.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме