ГолосUA
06:53 27/04/2010

«Укртранснафта» подала до суду на «Транснефть»

Оператор нафтотранспортної системи компанія «Укртранснафта» подала позов до російської «Транснефти» з вимогою відшкодувати $ 7 млн. збитків, що виникли через відмову останньої транспортувати нафту через територію України.

Україна запропонувала Росії підписати нову угоду про транзит нафти з застосуванням принципу «качай або плати» в обмін на відмову від використання нафтопровідної системи в реверсному режимі для прокачування імпортованої морем сировини на білоруські НПЗ.

У прес-службі «Транснафти» повідомили, «Укртранснафта» подала до суду позов до російської компанії про стягнення близько $ 7 млн. Відповідну вимогу направлено до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Росії. У «Транснефти» уточнили, що «Укртранснафта» звинувачує її у невиконанні гарантованих обсягів прокачування нафти через Україну. Так, наприкінці минулого року «Транснефть» і «Укртранснафта» підписали угоду про надання можливості в 2010 році перекачування в Європу не менше 15 млн. т нафти.

Глава Транснефти Микола Токарєв раніше заявляв, що скорочення обсягів прокачування відбулося після того, як тарифи «Укртранснафти» на початку року зросли на 30%. Крім того, він пояснив, що в «Транснефти» здійснюють прокачування відповідно до заявок, які в цьому напрямку подають російські нафтовики: «Якщо немає заявок, ми не можемо забезпечити потрібний обсяг прокачування». Голова правління «Укртранснафти» Олександр Лазорко коментувати позов компанії відмовився.

За словами високопоставленого джерела видання в Кабінеті міністрів, Україна має намір домогтися від Росії внесення доповнень до угоди про прокачування нафти, зокрема принципу «качай або плати». «Це питання вчора ввечері повинні були обговорити прем’єр-міністри України і Росії Микола Азаров та Володимир Путін», — уточнив співрозмовник і додав, що напередодні Україна повідомила російській стороні про бажання Білорусі транспортувати до кінця року 4 млн. т венесуельської нафти через порт Південний на білоруські Мозирськийі Новополоцький НПЗ. У майбутньому обсяг транспортування нафти, що надходить до Білорусі морським шляхом, може бути збільшений на 3-5 млн. т.

Україна вже має досвід поставок азербайджанської нафти на Кременчуцький НПЗ через порт «Південний». Все, що потрібно, — це налагодити можливість качати нафту в реверсному режимі до білоруських НПЗ. «У принципі, це нескладно і займе один-два місяці», — сказало джерело. За його словами, Україна повідомила про ці плани Росії: «Ми пояснили, що підстав відмовлятися від цієї пропозиції немає. Адже в нас обсяг транспортування нафти весь час падає». У «Транснефти» коментувати ці пропозиції відмовилися.

«Якщо Україна налагодить поставки нафти в Білорусію, вона почне ламати монополію Росії на східноєвропейському ринку нафти. Природно, це невигідно російським нафтовим компаніям, тому ми можемо очікувати угоди — гарантії в обмін на відмову від демонополізації», — зауважив заступник директора науково-технічного центру Психея Геннадій Рябцев.

За матеріалами: Комерсант-Україна

 

Читайте также по теме