ГолосUA
15:03 21/01/2010

Ультиматум Тимошенко керівництву «АрселорМітталКривий Ріг» є передвиборним кроком, — Симоненко

Заява прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до керівництва підприємства «АрселорМітталКривий Ріг» з вимогою підвищити працівникам зарплати, і погроза з її боку у протилежному випадку позбавити підприємство пільг і преференцій, є популістичним кроком напередодні другого туру президентських виборів.

Про це заявив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко в інтерв’ю ГолосUA.

Він нагадав, що Ю. Тимошенко, вперше посідаючи посаду голови уряду, була ініціатором продажу цього підприємства індійським бізнесменам. «Коли вона була прем’єром, то зробила все для того, щоб перлину української економіки здати під іноземний контроль. Це негативні наслідки має для України», — сказав П. Симоненко.

За його словами, продавши колишню «Криворіжсталь», Ю. Тимошенко зрадила національним інтересам і національній безпеці України, оскільки країна втратила статус держави з потужним металургійним комплексом.

«Україна втратила свій статус на світовому ринку металу як країна-гравець. Ми могли і мали потужності до 50 млн. тонн виробляти продукції сталі і торгувати нею. До нас би з великою повагою ставилися. По-друге, держава втратила можливість контролювати й внутрішній ринок металу, що дуже важливо для суднобудівного комплексу й машинобудування, адже 80% металу сьогодні везуть за кордон, а 20% залишається на внутрішні потреби», — констатував лідер комуністів.

П. Симоненко переконаний, що з продажем цього підприємства українці перейшли «в рабство до індуса», оскільки з приходом нових власників відбулося масове скорочення людей та відмова у соціальному піклуванні про жителів міста. />  
«Віддали практично українського громадянина в рабство індусам. Індус за один рік вигнав з підприємства 11 тис. працюючих. Індус відмовився від соціальної інфраструктури: від житлового фонду, дитячих садочків, будинків культури і спорту, — і перекинув її на місцевий бюджет», — зауважив П. Симоненко, додавши, що ця угода купівлі-продажу стала фатальною як для мешканців Кривого Рогу, так й для України вцілому.

Лідер комуністів наголосив, що новий власник також відмовився від купівлі українського вугілля, надавши перевагу польському, відмовився реалізовувати арматуру для будівельного комплексу.

«Якщо порушуються якісь умови, то треба було цим займатися наступного дня. Зараз наближається другий тур — почали про це говорити. Це популістські заяви. Треба бути людиною, щоб відповідати за свої дії», — зазначив П, Симоненко.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вимагає від керівництва підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» (Криворіжсталь) підвищити з 1 січня 2010 року заробітну плату працівникам на 25%.Глава уряду зазначила, що станом на сьогодні заробітна плата на підприємстві є такою, що потребує підвищення, і уряд спонукатиме керівництво заводу вирішити це питання. Прем’єр-міністр додала, що в разі якщо керівництво підприємства не виконає ці вимоги, то уряд залишає за собою право позбавлення пільг та преференцій, передбачених меморандумом, який підписаний між Кабінетом міністрів та підприємствами гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Вона нагадала, що відповідно до зазначеного меморандуму, уряд знизив ціну на газ, коксівне вугілля та транспортні перевезення для підприємств галузі. Ю.Тимошенко зазначила, що уряд ухвалив рішення щодо дотування їх з державного бюджету, а натомість вимагає неухильно дотримуватись соціальних зобов’язань перед працівниками таких підприємств, зокрема, не знижувати заробітну плату та не проводити звільнення.

 

Читайте также по теме