ГолосUA
10:44 21/07/2010

Уряд міг би обійтися без грошей МВФ до виборів — експерт

Крім продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом уряд мав й інші причини для підняття ціни на газ для населення.

Таку думку висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Вже згадали, що через політичні фактори у нас не підвищувалися тарифи. Очікувалося, що й зараз уряд мабуть не піде на перегляд тарифів перед виборами у місцеві органи самоврядування, що планується у жовтні. Але схоже, що це рішення відбудеться. Усі пов’язують це рішення з продовженням співпраці з Міжнародним валютним фондом, який вимагає, зокрема, підвищення тарифів. Але, у принципі, уряд може почекати, тому що насправді гроші МВФ не так конче необхідні, тобто теоретично без них можна було би витримати до виборів, а потім підвищити ціни”, — сказав він.

За словами фахівця, одна з причин, чому уряд так поспішає – перше, це дійсно ситуація з бюджетом «Нафтогазу» досить складна, потрібні гроші.

“Друга причина – уряд хоче випустити облігації, вийти на зовнішні ринки запозичення, і йому необхідний позитивний сигнал про відновлення співпраці з МВФ, для того, щоб запозичити ці гроші під більш низькі процентні ставки”, — повідомив він.

За оцінкою І. Газізулліна, ці чинники є об’єктивними для того, щоб навіть піти на такий непопулярний крок до виборів.

І. Носальська />  

Читайте также по теме