ГолосUA
05:55 27/04/2009

Уряд не розширюватиме перелік банків для рекапіталізації

Уряд не розширюватиме перелік банків, які отримають фінансову допомогу держави.

Про це повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, повідомило «Дело».

 «Всього є 26 банків, які відповідають критеріям МВФ і Всесвітнього банку. З них 7 будуть рекапіталізовані коштом держави, а 19 узяли на себе зобов’язання збільшити капітал за рахунок власних засобів», — зазначив він.

На уточнююче питання, що буде з цими 19 банками, якщо вони у результаті не знайдуть коштів для збільшення капіталу, Анатолій Шаповалов відповів: «Можливо, об’єднуватимуться, можливо буде реорганізація і ліквідація — все що завгодно».

Окрім цього, він наголосив, що цифра у 20 мільярдів гривень, про яку заявляли для потреб 7 банків, що підпали під рекапіталізацію, може змінитися.

 «Мінфін хоче робити зараз експрес due diligence, може, вони зараз ще якусь цифру порахують. Поки такий розрахунок, а життя ще покаже — чи досить капіталу або потрібна буде ще підтримка» — зауважив він.

Також перший заступник НБУ наголосив, що одним з критеріїв за якими відбиралися претенденти на рекапіталізацію була наявність у банку вкладів, сума яких складає більше 1% від вкладів всієї банківської системи або якщо його активи більше 2% всіх активів банківської системи. «Тобто працює принцип «або», а не «і те і інше» — пояснив чиновник.

Серед банків, які могли розраховувати на підтримку, але не захотіли нею скористатися, є 5 установ, власниками яких є українські бізнесмени — це Приватбанк, Перший український міжнародний банк (ПУМБ), Брокбізнесбанк, Кредитпромбанк і банк «Південний». Майже всі ці установи раніше повідомляли про намір збільшити капітал або вже збільшили його.

Вітчизняні банки з іноземним капіталом, окрім вливань з боку материнських компаній, можуть розраховувати на кошти Всесвітнього банку і ЄБРР. Перший готовий надати на рекапіталізацию фінустанов до 750 мільйонів доларів, ЄБРР — 600 мільйонів доларів.

Частина цих коштів дістанеться Укрсиббанку, Укрсоцбанку, банку «Форум», Укрексімбанку, а також Мегабанку (підконтрольному українському підприємцеві Віктору Субботіну). Щоправда, цей перелік далеко не повний — одержувачами допомоги ЄБРР можуть стати багато банків, які раніше співпрацювали з ЄБРР.

 

Читайте также по теме