ГолосUA
10:55 21/12/2010

Уряд переплатив за термінову позику 12 мільйонів доларів

 

Через побоювання уряду, що МВФ не виділить Україні другий транш, Мінфіну доручили екстрено залучити на зовнішніх ринках 600 млн. дол. Плата за терміновість виявилася високою — 12 млн. дол.

Про це пише видання “Дело”.

У понеділок, 20 грудня, Кабмін опублікував постанову №1148 від 15 грудня, якою доручив Міністерству фінансів провести випуск єврооблігацій на суму 600 млн. дол. У постанові вказана і мета випуску — фінансування бюджету в 2010 році. Вже вчора була закрита книга заявок. Всі 100% єврооблігацій розміщені за номіналом з купоном 6,7%. Лід-менеджером випуску виступив швейцарський банк Credit Suisse.

Новина виявилася несподіваною для учасників боргового ринку. «До вчорашнього дня ніхто на ринку не чув про те, що уряд збирається проводити випуск єврооблігацій в кінці грудня. Жодної публічної підготовки Мінфін не проводив», — розповів голова ради директорів групи компаній «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Валерія Гонтарєва.

Всі опитані експерти вважають, що причиною, що змусила уряд змінити свої плани стала екстрена потреба в коштах. «Очевидно, що уряду знадобилися для чого-то гроші, тому і був екстрено організовано цей випуск», — говорить старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Більшість учасників ринку сходяться на думці, що це був не ринковий випуск. «Швидше за все, папери купила кілька великих інвесторів з тих, хто вже є власником українського боргу», — сказала аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Ольга Сливінська. С. Фурса не виключив, що це був кредит від іноземного банку, який оформили як випуск євробондів.

За неперевіреною інформацією від одного з учасників ринку дане розміщення, є не що інше як рефінансування банком Credit Suisse випуску українських єврооблігацій номінованих в японських ієнах, які Кабмін повинен був погасити 19 грудня (обсяг близько 420 млн. дол.).

Серед основних версією, чому Кабмін вирішив залучати кошти, експерти називають невпевненість уряду в тому, що МВФ виділить другий транш до кінця року. «За моїми розрахунками, у разі, якщо МВФ виділить мільярд доларів на покриття дефіциту бюджету, то уряду б вистачило коштів до кінця року. Можливо, несподіваний вихід Мінфіну на зовнішні ринки пов'язаний з бажанням уряду підстрахуватися на випадок, якщо МВФ не виділить кошти», — сказав аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайленко. Ще більш категоричний його колега, який побажав залишитися неназваним. «22 грудня МВФ буде приймати рішення по Україні (виділяти другий транш чи ні), дуже може бути, що в уряді вже зрозуміли, що МВФ ухвалить негативне рішення і відтак терміново організували цей випуск», — сказав він.

Україна заплатила дорогу ціну за екстрено залучені кошти. Єврооблігації були розміщені на строк в один рік розміщені із прибутковістю 6,7% річних. Це істотно більше, ніж ринкова прибутковість паперів. Наприклад, українські єврооблігації з погашенням в 2012 році наразі торгуються із прибутковістю 5,4-5,6% річних.

Про те, що папери були розміщені з істотною премією, свідчить і те, що їхня ціна на вторинному ринку відразу ж істотно виросла. «Вже в перший день торгів (20 грудня — дело.) вартість паперу становила 102% від номіналу, це відповідає прибутковості в 4,6%», — говорить Ольга Сливінська. В абсолютних виразах така щедрість Мінфіну обійдеться бюджету більш ніж у 12 млн. (різниця між платежами за ставкою в 6,7 і 4,6%).

Читайте также по теме