ГолосUA
06:29 04/10/2010

Уряд пообіцяв міцну гривню протягом трьох років

Уряд України пообіцяв, що курс гривні по відношенню до долара в найближчі три роки становитиме 7,5-8 грн. за один долар.

Прогноз обмінного курсу гривні до долара міститься в проспекті емісії єврооблігацій України, розміщення яких проводилося минулого місяця.

"Сума в українських гривнях, переведена в долари США за середнім прогнозованим обмінним курсом в період 2010-2011 років на рівні 8,0 грн / дол. І на період 2012-2013 років на рівні 7,5 грн / дол." — йдеться в тій частині проспекту емісії, де Україна розкриває обсяги виплати за державним боргом.

У головному фінансовому відомстві не стали коментувати, на основі яких даних і за якою методикою розраховували прогноз майбутнього обмінного курсу.

Попередній глава Мінфіну Ігор Уманський не виключив, що такий прогноз зроблений не стільки з економічних, скільки з політичних міркувань.

"Зазвичай, прогнозуючи курс, Мінфін консультується з НБУ. Але не виключено, що в даний час такі прогнози зроблені, виходячи з політичної доцільності. Уряду треба збалансувати дохідну і видаткову частини бюджету, а при курсі 8 і 7,5 грн / дол. їм це зробити легше. Логіка Мінфіну може бути простою: менший курс — менші витрати на обслуговування зовнішніх боргів", — пояснив Ігор Уманський.

Разом з тим екс-керівник Мінфіну досить песимістично оцінив перспективи національної валюти в найближчому майбутньому.

"Я не бачу передумов для посилення гривні в середньостроковій перспективі: погіршення платіжного балансу, зростання цін і збільшення вартості комунальних послуг традиційно провокують попит на валюту з боку населення. До того ж другу хвилю кризи ніхто не відміняв", — перерахував основні ризики для стабільності гривні Уманський.

Відзначимо, що експерти вважають, що після Нового року українській валюті загрожує обвал до 12-13 гривень за долар, проте запевняють, що нижче 16 гривень за долар вона не впаде.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме