ГолосUA
15:31 04/08/2010

Уряд повинен довести, що державний зернотрейдер буде кращим за приватних — експерт

Перед створенням державного зернотрейдера уряд повинен довести, що від буде кращим за приватних.

Таке переконання висловив директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, передав кореспондент ГолосUA.

“Треба визначити стратегію, концепцію його роботи — чим державний зернотрейдер буде кращий від приватних компаній, що він може зробити для сільгоспвиробників і для держави. Чи буде він гарантувати, наприклад, більш-менш пристойні розцінки на зберігання зерна, зменшення логістичних витрат й інші питання. Якщо буде ствердна відповідь, буде дійсно зрозуміло, що ця компанія зможе внести свою додану вартість у ефективність роботи зернового ринку України, я думаю, що більшість аграріїв підтримає створення такого державного трейдера”, — сказав він.

Разом із тим він зауважив, що, “на жаль, чітких месиджів про те, що держава вкладає у поняття державного зернотрейдера, чим він буде займатися, ми поки що не чуємо. І це, м’яко кажучи, трошки непокоїть”.  

Водночас фахівець нагадав, що один державний зернотрейдер в Україні вже існує, але результати його роботи невтішні.

“Розмови про державного зернотрейдера ведуться вже сім років. При цьому забувається, що державний зернотрейдер, власне, є. Це — компанія “Хліб України”. Результати господарювання цієї компанії у попередні роки спричинили важку боргову яму. І, по суті, відновити свою роботу без вирішення долі цих боргів “Хліб України” буде важко”, — підкреслив він.

На думку експерта, запорукою успіху у створенні нового державного зернотрейдера може стати аналіз попередніх помилок. “Як на мне, починати треба не з того, щоб створювати на порожньому місці чи на базі “Хліб України” іншу компанію. Треба спочатку розібратися, звідки виникла ця заборгованість, що було невірним у діяльності компанії, і як її можна поліпшити, аби вона мала можливість прибутково працювати. Поки цього не зроблено, ми можемо повторити той досвід, який вже був — створити нового зернотрейдера і отримати результат, який вже мали”, — наголосив Володимир Лапа.

І. Носальська

 

Читайте также по теме