Мария Мамаева
14:57 21/01/2011

Уряд пропонує скасувати мораторій на продаж майна державних підприємств

Кабінет Міністрів підготував законопроект, який передбачає скасування мораторію на продаж майна державних підприємств, щоб прибрати перепони виконанню рішень суду щодо виплати заборгованості працівникам.

 

Про це повідомила урядовий Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

 

“Проектом закону передбачається скасувати ті мораторії, які перешкоджають виконанню рішень національних судів — і мораторій на реалізацію майна державних підприємств, і мораторій на реалізацію майна паливно-енергетичного комплексу, які встановлені на сьогоднішній день, для того, щоб мати реальну можливість виконувати рішення національних судів”, — зазначила В. Лутковська.

 

За її словами, норми зазначеного законопроекту ґрунтуються виключно на рішеннях Європейського суду з прав людини. Відповідно до цих рішень, Україна сама встановила перепони для виконання рішень власного суду, хоча відповідно до Конституції, всі рішення суду підлягають обов’язковому виконанню.

 

Так, за її словами, борги по заробітній платі ліквідованого держпідприємства “Атомспецбуд” не були сплачені. Це змусило колишніх працівників підприємства звернутися до Європейського суду, який зобов’язав державу сплачувати борги підприємства. Тому в бюджетній програмі, яка стосується виконання рішень Європейського суду з прав людини, з’явилася додаткова стаття, яка погашення заборгованості навіть тим працівникам підприємства, які ще не звернулися до Європейського суду.

 

 

 

Читайте также по теме