ГолосUA
10:50 14/10/2009

Уряд ухвалив проект нового кримінально-процесуального кодексу, — Оніщук

Уряд розглянув та ухвалив проект нового кримінально-процесуального кодексу України.

Про це під час засідання уряду повідомив міністр юстиції Микола Оніщук, передав кореспондент ГолосUA.

«Робота над новим кримінально-процесуальним кодексом (КПК) тривала 2,5 роки і хоча ми маємо з 2001 року новий кримінальний кодекс, але він базується на застарілих доктринах», — сказав міністр.

Проект нового КПК уряд винесе на публічне обговорення. М. Оніщук наголосив, що за ступенем важливості він другий після Конституції.

«Проект передбачає повну відсутність так званої змагальності. Він розроблявся всіма гілками влади та пройшов національну комісію затвердження верховенства права. Також КПК був розглянутий експертизою ради Європи», — запевнив міністр.

Як висновок, за словами М. Оніщука, документ добре структурований та затверджує головні пріоритети права, такі як процесуальна рівність.

«Ми хотіли позбутися кримінального ухилу нашого процесуального кодексу, а також забезпечити процесуальну рівність між сторонами звинувачення та звинувачуваними», — пояснив посадовець.

Новий проект КПК передбачає скорочення строків досудового розслідування, а також розширення прав потерпілого через впровадження поняття примирення.  

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме