ГолосUA
11:58 20/08/2009

Уряд витратить 2,5 мільярди гривень на діабетиків

Згідно з ухваленою Державною цільовою програмою «Цукровий діабет» на 2009-2013 рр. та законопроектом «Основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я», громадяни України, що хворіють на цукровий діабет, гарантовано будуть забезпечені державою медикаментами, і на ці потреби виділено 2,5 млрд.грн.

Про це повідомив на брифінгу у Кабінеті Міністрів Міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

За його словами, за дорученням Уряду Міністерство охорони здоров’я повинне відпрацювати нові механізми щодо вирішення даної проблеми. Зокрема, підготувати «реєстр хворих, протокол лікування і супроводу», а також «забезпечити систему контролю за компенсацією цукру в крові, щоб і хворий міг постійно сам себе контролювати, і медицина могла підібрати йому той чи інший інсулін».

«Забезпечення інсуліном буде за рецептом лікаря в індивідуально визначених аптеках. Для цього для кожного хворого підбирається відповідний інсулін, підбирається протокол його впровадження, тобто супроводу цього захворювання, і виділяються державою кошти», — пояснив він. На такі потреби, за словами Міністра, буде витрачатися близько 350-400 млн. грн. на рік. При цьому він відзначив, що виділення коштів на закупівлю інсуліну для хворих на цукровий діабет здійснюватиметься на місцевому рівні.

Коментуючи ухвалення Урядом законопроекту про основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я, Василь Князевич відзначив, що цей документ є своєрідною «конституцією в охороні здоров’я». Він висловив сподівання на ухвалення парламентом даного законопроекту, за яким вже з наступного року система охорони здоров’я зможе працювати.

Водночас Міністр наголосив, що Уряд розробив цілу систему змін щодо покращення системи охорони здоров’я. За його словами, це п’ятирічна програма реформування, першим етапом якої є запровадження інституту сімейного лікаря на 3 роки (відповідний законопроект Уряд направив до Верховної Ради). Наступними етапами будуть законопроекти про медичний заклад, права пацієнта, самоврядні організації, страхову медицину тощо загальною кількістю близько 60 законопроектів, які будуть втілюватися в життя.

«Тобто йдуть процеси достатньо складні, але ми готуємо державу, разом з нами будемо готувати і наших громадян до тих змін, які ми плануємо», — відзначив він.

За матеріалами: Управління у зв’язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів України

 

Читайте также по теме