ГолосUA
16:12 06/11/2008

Уряд заборонив ввезення на територію України «секонд-хенду»

Кабінет Міністрів України схвалив проект постанови «Про заборону ввезення на митну територію України як давальницької сировини одягу та інших виробів, що використовувалися».

Про це Голос.UA повідомили у прес-службі Міністерства економіки України.

Міністр економіки України Богдан Данилишин поінформував, що ввезення зазначеної давальницької сировини у 2007 році збільшилися майже в 10 разів порівняно з попереднім роком.

Вироби з текстильного матеріалу, що були у використанні, поставляються навалом або в тюках без сортування, що ускладнює контроль за подальшим використанням та може спричинити нелегальне ввезення таких виробів і негативний вплив на виробництво легкої промисловості в Україні, вважає керівник економічного відомства.

Б. Данилишин зауважив, що викликає занепокоєння і санітарний аспект проблеми, бо існуюча нормативна база не передбачає обов’язкової сертифікації вживаних товарів. Як наслідок, гарантій щодо безпечності таких товарів немає, чим порушується право громадян на захист їх здоров’я та придбання товарів належної якості.

Також занепокоєння з приводу негативного впливу на внутрішній ринок масового ввезення в Україну товарів легкої промисловості, що використовувалися, постійно висловлюється Радою національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України та Українською асоціацією підприємств легкої промисловості на адресу центральних органів виконавчої влади. Так, у зверненнях зазначається, що у 2007 році у режимі імпорту загалом було завезено таких товарів у кількості 1,95 кг на одного жителя, а загальний обсяг імпорту перевищував виробництво у 4 рази.

Міністр переконаний, що прийняття постанови сприятиме посиленню контролю за здійсненням операцій з давальницькою сировиною, недопущенню погіршення санітарно-епідеміологічного стану в країні, створенню умов для гарантованої сплати податків до держбюджету, запобіганню негативного впливу на внутрішній ринок товарів легкої промисловості.

 

Читайте также по теме