ГолосUA
15:55 12/03/2010

Уряд залишиться легітимним, навіть якщо КС визнає коаліцію неправомірною

Новий склад Кабінету міністрів не втратить свої повноваження в разі, якщо парламентську коаліцію рішенням Конституційного суду визнають недійсною.

Про це в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA заявив експерт з виборчого права Володимир Ковтунець.

“Уряд — це похідна від коаліції. Може бути визнана нелегітимність коаліції, після цього може бути утворена нова коаліція, але уряд продовжує виконувати свої повноваження…Адже немає правового механізму відігрувати щось назад”, — пояснив він.

При цьому експерт зауважив, що існує два основних сценарії розвитку подій в разі ухвалення Конституційним судом рішення про неправомірність чинної коаліції на базі фракції Партії регіонів.

“Існує два варіанти: немає коаліції — за місяць формується нова коаліція, вона приймає рішення і залишає цей уряд, тобто не робить ніяких конфліктів, або вона відправляє уряд у відставку, призначає інший уряд”, — сказав В.Ковтунець.

Також існує варіант із розпуском парламенту.

“Або інший варіант : за місяць не сфомована нова коаліція, президент розпускає парламент, після виборів формується нова коаліція, і вже уряд складає повноваження перед новообраним парламентом. Але весь цей час до формування нового складу парламенту, уряд виконуватиме свої повноваження”, — завершив експерт.

Нагадаємо, до Конституційного суду України 11 березня надійшло подання 56 народних депутатів України щодо відповідності конституційності положень ст. 61 регламенту Верховної Ради України.

9 березня Верховна Рада України дозволила окремим народним депутатам входити до складу коаліції, внісши відповідні зміни до 61 статті регламенту. Раніше коаліція в раді формувалась на основі фракцій.

Н.Виноградська

 

Читайте также по теме