ГолосUA
07:15 13/11/2009

Уряд затвердив положення про Державну систему управління безпекою судноплавства

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2009 №1137 затверджено положення про Державну систему управління безпекою судноплавства.

Це положення є одним із фундаментальних у пакеті з 36 нормативно-правових документів щодо діяльності та розвитку морегосподарського комплексу України, повідомили у прес-службі Мінтрансу.

Згідно із положенням, загальне керівництво системою управління здійснюватиметься Кабінетом Міністрів України через Мінтрансзв’язку, із окремих питань — за участю інших державних органів. Таким чином, затверджений документ сприятиме реалізації єдиної державної політики у сфері управління безпекою судноплавства, координації дій центральних органів виконавчої влади та допоможе привести українську систему управління безпекою судноплавства у відповідність до міжнародних стандартів.

Положення про Державну систему управління безпекою судноплавства чітко визначає суб’єктів системи, їхні повноваження та порядок взаємодії в питанні забезпечення безпеки судноплавства в територіальних водах та на внутрішніх водних шляхах України.  

Суб’єктами системи управління безпекою судноплавства визначено Координаційний комітет з пошуку і рятування на морі, державну лоцманську службу, морську аварійно-рятувальну службу, державні підприємства, що проводять діяльність у сфері організації морського зв’язку та річкової інформаційної системи, морські порти та інші.  

Основними завданнями Державної системи управління безпекою судноплавства є регулювання руху суден, лоцманське та криголамне проведення суден, контроль відповідності стану суден установленим технічним вимогам, пошук та порятунок людей, що зазнали лиха на морі та річкових шляхах, оперативне реагування у разі виникнення аварій, розслідування їх причин та умов, розроблення заходів щодо запобігання аваріям та інше.

 

Читайте также по теме