ГолосUA
16:22 07/09/2010

УЗА просить митників пояснити, чому ті не випускають з українськіх портів кораблі з зерном

Українська зернова асоціація закликає Державну митну службу України пояснити підприємцям і громадськості причини блокування суден. За останніми даними Асоціації, без офіційних пояснень у портах простоюють понад 20 суден, деякі з них – вже півтора місяця, оскільки були завантажені збіжжям ще 28 липня.

Про це повідомили у прес-службі УЗА.

Загальна кількість зерна, що знаходиться на цих суднах, не перевищує 380 тисяч тонн. Тож ніякої загрози продовольчій безпеці України вони не складають, переконані в УЗА.

Українська зернова асоціація погоджується з прогнозами, що їх дають Уряд і Міністерство аграрної політики України про можливість експортувати цього маркетингового року біля 15 млн. тонн. Однак, через штучне і нічим не виправдане блокування суден ні експортери, ні виробники не в змозі скористатися сприятливою ціновою кон’юнктурою.

Українська зернова асоціація також звертається до Держмитслужби із закликом прозоро і відкрито пояснити причини порушення трьох кримінальних справ проти представників всесвітньовідомих зерноторгових компаній. Адже аналізи проб, на підставі яких їм інкримінуються звинувачення, не можуть бути достовірними, бо бралися з грубими порушеннями технології відбору та вимог ДСТУ.

"Асоціація ще раз запевняє у своїй готовності до співпраці з контролерами Держмитслужби. Ми не проти додаткових перевірок, але закликаємо робити їх протягом доби, як того вимагає ДСТУ, а не 10-20 діб, як це відбувається зараз. Така затримка суден завдає мільйонних збитків зерноторговим компаніям і не сприяє поліпшенню інвестиційного клімату в Україні", — зазначили в УЗА.

 

Читайте также по теме