ГолосUA
16:20 13/10/2010

В 2011 році ціни на товари зростатимуть, але разом із доходами українців — експерт

 

Із другої половини наступного року відбудеться світове відновлення економіки, що позитивно вплине на доходи українців.

 

Про це в інтерв'ю ГолосUA розповів керівник інформаційно-аналітичного центру "Forex Club" в Україні Микола Івченко.

 

На думку М. Івченка, уряд наразі пробує допомогти українській економіці, щоб зменшити інфляцію та збільшити надходження до бюджету. «Держава намагається будь-яким методом поповнити бюджет. Це спостерігається: прийняття Податкового кодексу, введення податку на банківські депозити. Є певні спроби, той же приклад — наведення порядку на митниці. Але в силу зовнішніх причин (у серпні підвищення цін на зерно до 50%) і ажіотажу через ріст цін подолати негативні економічні явища досить важко», — зауважив він.

 

Експерт висловив переконання, що друга половина 2011-го буде періодом відновлення світової економіки. «Я думаю, з другої половини 2011 року держава і бізнес будуть заробляти доходи, які будуть збільшуватися. Це буде підвищення попиту на продукцію АПК, метал. Але ціновий тиск буде залишатися ще довго. Тому що світова економіка входить у пік підвищення цін на товари: зерно, кукурудзу, метали. І в цьому зв'язку будуть зростати доходи населення. Тому що Україна експортує більшу частину цих товарів», — зазначив він.

 

Як зазначив Микола Івченко, швидко вирішити питання в українській економіці ніяк не вийде. Він запевнив, що адміністративно обмежувати ріст цін в країні непотрібно, в Україні це не призведе до позитивних наслідків. «Можна, на мій погляд, спробувати обмежувати рентабельність на хліб. Тому що це первинний продукт. На інші товари це введення додатковий заходів введе підвищення ажіотажу, а відповідно і підвищення цін. Тут саме необхідно проводити валютні інтервенції»,- резюмував він.

 

Я. Солонська

Читайте также по теме