ГолосUA
09:56 02/08/2009

В 23-х областях України проходять дострокові місцеві вибори

Сьогодні в 23-х областях України розпочалися дострокові місцеві вибори: 48 населених пунктів обирають сільських чи селищних голів, в одному селі обирають депутатів сільської ради, а три міста: Рожище (Волинська обл.), Малин (Житомирська обл.) та Токмак (Запорізька обл.) обирають міських голів.

Зокрема, як кореспонденту ГолосUA повідомила голова житомирської філії Комітету виборців України Олена Штепурова, у виборчих перегонах у місті Малин бере участь 19 кандидатів, а значних порушень під час виборів поки не зафіксовано.

«Вибори проходять більш-менш спокійно. Була проблема з тим, що територіальна комісія вирішила ввести своє ноу-хау, і вони застосували жеребкування щодо розподілу фарби для печаток. Тобто, вони хочуть, щоб на кожній дільниці бюлетені проштамповувались різними кольорами. У зв’язку з цим виникла затримка, оскільки їм передали чорнила сьогодні вранці, і вони паралельно з процесом виборів штампували бюлетені», — сказала вона.

«Як завжди, на деяких дільницях є агітація за деяких кандидатів. Один кандидат виставив спостерігачів від газети «Замок володаря» при тому, що він балотується від концерну «Замок володаря», тобто там пряма агітація. В основному ж, усе спокійно і ніяких порушень зафіксовано не було, всі дільниці відкрилися і ніякого саботажу немає», — сказала О. Штепурова.

За її словами, вже на цю годину можна помітити, що цьогорічні вибори відрізняються від попередніх тим, що зараз кількість спостерігачів за виборчим процесом суттєво збільшилася. «Дуже великий десант спостереження від кандидатів, партій, КВУ та журналістів», — сказала посадовець.

За її словами, явка виборців не дуже активна. Стосовно чинників, які стали на заваді окремим виборцям здійснити акт волевиявлення, голова житомирської філії КВУ повідомила: «Були деякі проблеми з голосуванням за межами дільниці, тобто за місцем перебування, в деяких списках виявили людей, які не надали підтверджуючих документів до заяви про те, що вони хочуть голосувати за місцем перебування, і зараз на деяких дільницях комісії їх просто викреслюють, щоправда ці випадки не масові і на загальний результат голосування не вплинуть», — сказала вона.

Загалом же, Партія Регіонів на виборах представила 24 своїх кандидати на посади місцевих голів, БЮТ — 17, Народна Партія – 14, НСНУ – 9, КПУ — 7, СПУ – 6, ВО «Свобода» – 4, СДПУ (о) – 2, «Відродження», Аграрна партія України, Союз лівих сил – по 1 кандидату. Інші політичні сили участі у місцевих виборах не беруть. 133 кандидати не належать до жодної політичної сили.

 

Читайте также по теме