ГолосUA
12:00 06/02/2011

В Адміністрації вважають, що в Україні працює забагато хірургів

Пояснюючі основні засади запланованого реформування системи охорони здоров'я в Україні, в Адміністрації Президента зауважують, що йдеться про реструктуризацію мережі та чіткий поділ рівнів медичної допомоги.

Про це українському тижневику в інтерв'ю заявила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

На думку І. Акімової, такий розподіл — це, з одного боку, економія ресурсів, з іншого — підвищення кваліфікації лікарів і якості послуг. “У результаті виграє пацієнт”, — уточнила вона.

Як зауважила заступник глави Адміністрації, вона віштовхувалася від певної статистики. Згідно з нею, хірург в Україні робить у середньому 10—15 операцій на місяць, тоді як у розвинених країнах цей показник у три-чотири рази вищий. “Зрозуміло, що якіснішу допомогу надає той спеціаліст, який більше оперує. Виникає запитання: що краще — залишати величезну кількість практикуючих хірургів, які, по суті, не мають належного досвіду, чи концентрувати в конкретних місцях високоспеціалізовану медичну допомогу, де вона відповідатиме стандартам якості? Відповідь очевидна”, — запевнила вона.

Вона також зазначила, що ліжко-місць багато, а сімейних лікарів мало. “Нам треба переносити акцент на те, що називається першим рівнем надання медичної допомоги. Другий рівень — це спеціалізована медична допомога, яка в нас сьогодні розпорошена і дублюється в поліклініках. І третій рівень — високоспеціалізована медична допомога, як, наприклад, операції на серці, лікування онкозахворювань тощо”, — зауважила І. Акімова.

На переконання заступника голови Адміністрації Президента, часто пацієнт, щоб з’ясувати причину свого нездужання, долає тривалий шлях від одного вузького спеціаліста до іншого, простоюючи в чергах під дверима кабінетів у поліклініках. “А тим часом тільки лікар загальної практики може визначити оптимальний, так званий правильний маршрут пацієнта, зорієнтувати його, до якого спеціаліста треба звернутися, які обстеження зробити насамперед”, — сказала вона.

За матеріалами: Дзеркало тижня

Читайте также по теме