ГолосUA
09:40 13/08/2010

В аптеках України майже третина ліків — підроблена

Майже третина всіх ліків на українському ринку підроблені та можуть бути небезпечними для здоров’я.

Про це заявили в Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів України.

У Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів України запевняють, що на вітчизняному фармринку ситуація краща загальноєвропейської: підробок тут всього лише 1-1,8%. Однак констатують, що в першому кварталі 2010 року інспекцією було вилучено підроблених лікарських препаратів на 3,6 млн грн, тоді як за той же період 2009-го — на суму 2 млн грн.

За даними Держінспекції України, найбільша кількість підробок припадає на антибіотики (до 42%), гормональні препарати (до 20%), а також найбільш рекламовані лікарські засоби, наприклад "Фестал" (драже), "Мезим" (таблетки), "Омез" (капсули).

Напливу фальсифікату, за словами начальника відділу маркетингу компанії «Berlin-Chemie Menarini» Сергія Орлика, сприяє безправ’я споживача-пацієнта і нерозвиненість страхової медицини. "У Західній Європі, якщо страхова компанія дізнається, що людині продавали підроблені ліки, юристи виб’ють з аптеки і постачальників такі штрафи, що мало не покажеться", — розповідає Орлик.

За даними Держлікінспекції фальшиві медпрепарати було виготовлено на підпільному заводі у Василькові під Києвом. Вони могли розійтися по всій Україні.

Днями міліція прикрила найбільше за часів незалежності виробництво фальшивих ліків. Лише на місці вироблення їх знайшли на 7 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у всіх регіонах України оголошено перевірки аптек з метою виявлення фальшивих ліків.

За матеріалами: ТСН

 

Читайте также по теме