ГолосUA
06:36 04/02/2009

В Австралії — національне лихо

Зоною національного лиха оголошено Австралійський штат Квінсленд. Як повідомила сьогодні прем’єр-міністр штату Анна Бліг, в наслідок безперервних зливових дощів, які пройшли після тропічного циклону "Еллі", затоплено тисячі житлових будинків і офісів, школи, лікарні, ферми. У терміновому порядку відбувається евакуація місцевих жителів.

Завдано великих збитків сільському господарству, загинула значна частина великої і дрібної рогатої худоби. У магазинах таких міст штату, як Кернс, Іннісфейл і Порт-Дуглас не вистачає продовольства тому, що дороги розмито, повідомив “ИТАР-ТАСС”.

У зв’язку з цим ухвалено рішення звернутися по допомогу до армії. Військові вертольоти і літаки підготовлені для евакуації людей з постраждалих районів.

За даними метеоспостережень, повіні, які охопили північ штату Квінсленд, за своєю руйнівною силою перевершують стихійне лихо 1974 року. Більше того, за прогнозами синоптиків, дощі в найближчий день лише посиляться. За попередніми підрахунками, збитки від розгулу стихії обчислюються мільйонами доларів.

За останні півроку погода Австралії дивує вже не вперше. Нещодавно організатори тенісного турніру "Австраліан Оупен" були змушені припинити змагання через небувалу спеку в 43 градуси. А в листопаді там вдруге з 1836 року випали незвичні для континенту опади — сніг (перший раз після більш ніж півстолітнього безсніжного періоду він тут випав у липні).

 

Читайте также по теме