ГолосUA
10:20 15/03/2010

В БЮТ очікують, що КС визнає неконституційними останні зміни до Регламенту

У фракції БЮТ розраховують, що Конституційний Суд визнає неконституційними зміни до Закону "Про Регламент Верховної Ради" щодо принципів формування коаліції.

"З юридичної точки зору абсолютно очевидно, що коаліція робилась неконституційно. І над урядом, який почав працювати, з самого початку висить сокира нелегітимності, і вона буде висіти як мінімум до рішення Конституційного Суду, який, я не сумніваюся, ще раз підтвердить, що коаліція була зроблена неконституційно", — сказав депутат від БЮТ Андрій Шевченко.

Водночас депутат нагадав, що Конституційний Суд вже розглядав аналогічне подання. "Роль Конституційного Суду полягає в тому, що він бере і один раз роз’яснює, як читати Конституцію. Він це зробив і сказав: коаліція створюється фракціями. Крапка. Логіка закладалась дуже проста: люди голосують за партії, а партії у Верховній Раді домовляються між собою про спільний уряд. Шахрайським і не дуже чесним способом зараз команда Януковича і Азарова відкупила час для того, щоб далі працювати, чекаючи на рішення Конституційного Суду", — вважає він.

"Рішення Конституційного Суду поставить парламент і країну перед вибором: або в парламенті з’явиться легітимна коаліція, або повинні бути нові, дострокові вибори. Добре це чи погано. А ось цих "тушок" – не потрібно. Це – обман людей. І головне — справа в тому, що набита таким способом коаліція не здатна провести системні реформи, вона не буде спиратися на підтримку великої кількості людей", — резюмував Андрій Шевченко.

Нагадаємо, 9 березня Верховна Рада 235 голосами ухвалила Закон про внесення змін до статті 61 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо порядку утворення коаліції депутатських фракцій).

"Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді – це сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій та на засадах, встановлених Конституцією і цим Регламентом, об`єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради", — йдеться в тексті документу.

10 березня Президент Віктор Янукович підписав Закон, а 11 березня він набув чинності після опублікування в офіційних виданнях — парламентській газеті "Голос України" і виданні Кабінету Міністрів "Урядовий кур’єр".

Того ж дня Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про створення коаліції "Стабільність та реформи", до складу якої увійшли 235 депутатів, зокрема депутати фракцій Партії регіонів, Комуністичної партії та Блоку Литвина, а також 16 народних депутатів з інших парламентських фракцій.

 

Читайте также по теме