ГолосUA
10:37 23/01/2010

В Черкасах планують підвищити вартість проїзду в тролейбусах

КП “Черкасиелектротранс” планує підвищити вартість проїзду в міських тролейбусах до 1 гривні. Тариф на проїзд у 80 копійок, який діє на сьогодні, для комунального підприємства збитковий. Тролейбусний парк закінчив 2009 рік зі збитками близько у 5 мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник Департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому Павло Карась.

Директор КП “Черкасиелектротранс” Олександр Іщук розповідає, що підвищення вартості проїзду передусім пов’язане з ростом цін на запасні частини. Зокрема, за останні півроку, наприклад, вартість шин зросла на 53,1%, запасних частин – на 30,5 %, контактний дріт виріс у ціні вдвічі. Крім того, на стан розвитку підприємства впливає недостатнє фінансування з державного бюджету на відшкодування збитків від перевезення пільгових категорій громадян.

Привести тариф на проїзд у тролейбусі до рівня економічно обґрунтованого заважає проблема з погодженням тарифів, яка триває вже півтора роки. Адже, відповідно до нововведень у законодавстві, тепер погоджувати тариф на проїзд у тролейбусах має Міністерство житлово-комунального господарства України.

«Ми відправляємо документи на Міністерство, нам відсилають їх назад. Мовляв, не надали весь пакет документів. І так повторюється вже кілька разів. При цьому чого саме не вистачає – не вказується», – розповідає Павло Карась.

Павло Карась зазначив, що через позицію Міністерства тролейбусний парк несе збитки. Подібна ситуація склалася майже в усіх комунальних підприємствах України. Тролейбусники деяких міст, щоб отримати погодження, розпочали безстрокові страйки. Акції непокори вже відбулися в Луцьку та Харкові.

Доки триває процес погодження, виконавчий комітет вирішив ухвалити рішення про проведення процедури регуляторного акту щодо підвищення вартості проїзду до 1 гривні. Протягом місяця цей проект обговорюватиметься громадою міста. З якого числа підвищиться проїзд у тролейбусах поки що не відомо.

 

Читайте также по теме