ГолосUA
09:52 01/07/2010

В ДАІ обіцяють, що «листи щастя» більше не надходитимуть водіям

Департамент дорожньої автоінспекції більше не надсилатиме водіям повідомлення про адміністративні правопорушення на дорогах з вимогами сплатити штраф.

Про це повідомив заступник начальника департаменту ДАІ МВС України Володимир Рєзніков на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Розсилка так званих «листів щастя», як їх називають в народі, наразі не здійснюється ДАІ і здійснюватися не буде. Тому що немає законних підстав у Державтоінспекції наразі здійснювати такі заходи», — пояснив В. Рєзніков.

За його словами ДАІ під час нагляду за дорожнім рухом не використовує спеціальні засоби фото- та відеофіксації чи інші спеціальні прилади в автоматичному режимі без обов’язкової зупинки транспортного засобу.

Міліціонер наголосив, що при порушенні водієм правил дорожнього руху, якщо це зафіксовано спеціальними засобами, що мають функції фото- або відеозйомки, працівник ДАІ має обов’язково зупинити транспортний засіб і надати водію дані технічного приладу.

Після цього працівник ДАІ має отримати пояснення від водія щодо порушення і тільки потім має буде складений адміністративний протокол про порушення правил дорожнього руху. А потім вручити йому постанову для виплати штрафу.

В. Рєзніков підкреслив, що віднині біля усіх дорожніх знаків із позначкою «Ведеться фото- відеоспостереження» мають стояти працівники ДАІ. Прихованих же камер ДАІ більше не має. А всі камери, які встановлені на дорогах без відповідних знаків знаходяться у власності автодорів або комерційних фірм, які слідкують за заторами.

Міліціонер наголосив на тому, що практика надсилання поштою повідомлень про порушення ПДР була припинена через чисельні скарги та судові позови та критику правозахисників.

«Офіційно «листи щастя» не надходять водіям із липня 2009 року, однак після приведення законодавства до відповідних норм та узгодження їх між собою ця практика може бути поновлена», — заявив В. Рєзніков.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме