ГолосUA
07:20 20/08/2010

В Києві відкрилася унікальна виставка старовинної волинської ікони

У галереї Національного заповідника „Софія Київська” відкрилася виставки „Волинська ікона XVII — XVIII століть”. Твори волинського іконопису можна побачити в наші дні у цілому ряд багатьох музеях України, Польщі, Білорусі.

Унікальність нинішньої виставки полягає втому, що ікони для експонування у „Софії Київській” було підібрано з колекції Луцького музею волинської ікони, який володіє найбільшим і найповнішим зібранням автентичної волинської ікони, передав кореспондент ГолосUA. />  
Відкриваючи виставку „Волинська ікона XVII — XVIII століть”, відомий дослідник українського іконопису, професор Дмитро Степовик відзначив, що волинське малярство, розквіт якого припав на XVI — XVII століття, має багатовікову історію і належить до яскравих сторінок української культури. „Його витоки — в епосі Київської Русі, — сказав вчений, — і чудово, що тепер і кияни, і гості української столиці зможуть ближче познайомитися з цим унікальним явищем в українському мистецтві іконопису.”  

Відкриття виставки унікальних волинських ікон стало знаменною подією і для усіх київських волинян, які об’єднані у „Волинському братстві”. На цьому наголосив виконавчий директор „Волинського братства” Валерій Фень, який є одним з організаторів цієї події. Також усі присутні відзначили особливий момент відкриття виставки, який збігся з величним православним святом Преображення Господнього.

І. Тимошенко
 

Читайте также по теме