ГолосUA
05:37 28/10/2010

В Києві вшанували пам’ять Соловецького етапу

 

У Києві вшанували пам’ять Соловецького етапу, що був розстріляний в урочищі Сандармох на півдні Карелії 27 жовтня і 3 листопада 1937 року. Річниця Великого Терору і день пам`яті Соловецького етапу відзначаються в Україні на державному рівні, починаючи з 2007 року. 

Соловецький етап – це 1111 в`язнів Соловецької тюрми особливого призначення (СТОН), серед яких було 290 українців: творець театру "Березіль" Лесь Курбас, поет-неокласик Микола Зеров, драматург Микола Куліш, колишній міністр освіти УНР Антон Крушельницький з синами, письменники Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий, історики академік Матвій Яворський, професор Володимир Чехівський, професор Сергій Грушевський, академік географії Степан Рудницький, науковці Микола Павлушков, Василь Волков, Петро Бовсунівський, Микола Трохименко, міністр фінансів УСРР Михайло Полоз та інші…

У панахиді-реквіємі біля пам’ятника Лесю Курбасу (на перехресті вулиць Прорізна та Пушкінська) взяли участь члени різних громадських організацій і партій. Зокрема, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, київська міська організація "Меморіалу" ім. В.Стуса, товариство "Українські Соловки", Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих, громадськість міста. Також на мітингу були присутні родичі репресованих та їх нащадки, учасники щорічних експедицій на Соловки, тощо. Остання експедиція маршрутом Соловецького етапу вирушила з Києва 2 серпня 2010 р. Її учасниками стали нащадки загиблих, колишні політв`язні, дослідники, журналісти, представники Спілки Української Молоді і релігійних громад.

І. Тимошенко

Читайте также по теме