ГолосUA
12:21 07/07/2009

В Києві з’явиться “Пирогове-2”

9 липня в столичному парку "Відрадний" відбудеться відкриття історико-культурного центру ”Мамаєва слобода”. />  

Про це повідомив на прес-коференції його власник і директор Костянтин Олійник. 
 

Площа козацького селища ”Мамаєва слобода” — 9,2 га, на яких розмістились 98 об’єктів, серед яких дерев’яна церква Покрови Святої Богородиці, кам’яниця козацької старшини, садиба гончара, водяний і вітряний млини. Жителі масиву вже встигли назвати слободу “Пирогове-2”.  "Музей народної архітектури і побуту під відкритим небом Пирогово нам не конкурент,- вважає Олійник. — Там зібрані давні рушники, кераміка, гутне скло й навіть самі хати, звезені до нього з різних регіонів України. В нашому комплексі абсолютно все реконструкція. Тобто роботи сучасних майстрів, за якими ми можемо оцінити сьогоднішній стан народних ремесел. Й в нашому селищі вируватиме життя: якщо заходиш в стайню там будуть стояти коні. В церкві йтиме служба" 
 

В день відкриття вхід до "Мамаєвої слободи" для відвідувачів, одягнених з елементами народного строю, буде безплатним. Для всіх інших квиток коштуватиме 20 грн. Одночасно центр може прийняти не більше 1000 відвідувачів. 
 

Своєрідним режисером свята відкриття історико-культурного центру виступить музикант Олег Скрипка. Він також зіграє на ярмарковому майдані слободи у супроводі оркестру “Le Grand Orchestra”. "Мене, на жаль, не було на моєму фестивалі “Країна мрій” — розповів рокер. — Я давно навідував ”Мамаєва слободу”, вона тоді ще була в поцесі будівництва. Але я відчув розкішний потенціал цього місця для різноманітних мистецьких заходів. Я не спеціаліст, не можу заявляти авторитетно, наскільки атмосфера козацького селища автентична, але як творча людина я відчуваю комфортний дух слободи".  
 

Ідея створити в місці витоку річки Либідь історико-культурний центр народилася у Костянтина Олійника наприкінці 1980-х років. Державний акт на землю під номером 0001 майбутній директор "Мамаєвої слободи" отримав у 1993 році. «Багато років у нас намагалися забрати ділянку, блокували рахунки, будівництво. Повноцінне зведення козацького селища почалося тільки 2001-го», — зазначив Олійник.
 

За цей час на території слободи були відзняті десятки художніх фільмі, найвідоміші з яких "Богдан Зиновій Хмельницький" Миколи Мащенка, "Гоголь" Наталії Бондарчук. 
 

Головним консультантом створення центру стала доктор мистецтвознавства Лариса Скорик. 
 

В планах директора "Мамаєвої слободи" створити соціальні дні для малозабезпечених відвідувачів, в які вхідний квиток буде коштувати до п’яти гривень.

І. Столярчук

 

Читайте также по теме