ГолосUA
09:31 18/07/2009

В КПІ навчились робити папір із соломи

Вчені Київського політехнічного інституту розробили технологію отримання недорогої та якісної сировини для паперової промисловості із соломи злакових культур.

Про це розповів заступник проректора НТУУ "КПІ" з наукової роботи, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів Валерій Барабаш.

За його підрахунками, технологія має значну економічну цінність для української промисловості. Фахівець пояснив, що для отримання якісної сировини необхідно видалити з соломи пов’язуючу речовину лігнін.

"Ми розробили і запатентували низку модифікацій органосольвентних способів, за яких процес делігніфікації проходить в органічному середовищі м’яко, з мінімальним забрудненням навколишнього середовища і великим виходом кінцевого продукту", — відзначив вчений.

Розроблена технологія, на думку В.Барабаша, має значну економічну цінність для української промисловості: "Якщо цю технологію впровадити, наприклад, на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті, то при їх продуктивності економічний ефект склав би близько 10 млн дол. на рік".

За розрахунками фахівців асоціації "Укрпапір", орієнтовна вартість будівництва нового підприємства із виробництва напівфабрикатів для паперової промисловості із соломи складе 60-100 млн дол., а термін окупності при 15-процентній рентабельності — 5-7 років.

На сьогоднішній день в Україні існують значні запаси невживаної соломи злакових культур. В цілому, щорічно по країні невикористаними залишаються 20 млн 880 тис. т соломи.

За матеріалами "Дзеркала тижня"

 

Читайте также по теме