ГолосUA
09:23 12/12/2010

В Криму на тисячу жінок у віці 70 років припадає всього 457 чоловіків

 

У Криму тривалість життя чоловічого населення на 11 років менше, ніж у жінок.

Про це повідомила заступник начальника Головного управління статистики в Автономній Республіці Крим Наталія Полонська.

Зокрема, за словами Н. Полонської, середня тривалість життя кримських чоловіків становить 64 роки, що нижче відповідного показника в цілому в Україні. “Разом з тим серед регіонів Причорноморського економічного району, до якого слід віднести такі області, як Одеська, Херсонська і Миколаївська — це найвища тривалість життя”, — додала заступник начальника.

При цьому М. Полонська зазначила, що довше інших живуть чоловіки, які проживають в Севастополі і Києві, тривалість їхнього життя становить 69 і 68 років відповідно, а різниця з тривалістю життя жінок в цих регіонах найнижча в Україні — 5 і 9 років відповідно. Менше всіх чоловіки живуть у Чернігівській області — в середньому до 61-го року.

У цілому, як повідомила Н. Полонська, в автономії на тисячу жінок припадає 843 чоловіки, причому максимальна кількість чоловіків відзначена у віковій групі від 25-ти до 29-ти років, де на тисячу жінок припадає 1058 чоловіків. У старших вікових групах, за словами заступника начальника, спостерігається зворотна тенденція — на тисячу жінок у віці 70-ти років і старше припадає тільки 457 чоловіків.

При цьому в Криму смертність чоловічого населення працездатного віку (від 15-ти до 59-ти років) у три з половиною рази перевищує смертність жінок цієї вікової категорії. Від травм, отриманих на виробництві, чоловіки гинуть в 20 разів частіше жінок. Від нещасних випадків, вбивств, самогубств, чоловіки вмирають у три з половиною рази частіше, ніж жінки. За даними статистики, чоловіки становлять 80% від всіх залежних в Криму від наркотиків, 69% хворих на активну форму туберкульозу, 83% страждають на алкоголізм і алкогольним психозом, 67% хворих на СНІД і 88% усіх бездомних людей.

Н. Полонська додала, що тільки в 2009 році в автономії померло 14 тис. чоловіків, при цьому найбільш поширеними причинами смерті стали хвороби системи кровообігу, новоутворення, а також зовнішні причини.

Заступник начальника управління додала, що значна різниця тривалості життя чоловічого і жіночого населення пов'язана з недостатньою увагою до здоров'я, соціальним захистом чоловіків і профілактикою шкідливих звичок. “До передчасної смерті також призводять фінансові труднощі, стресові ситуації, погіршення екологічної ситуації”, — зазначила Н. Полонська.

У зв'язку з цим експерт акцентувала увагу учасників круглого столу на необхідності захисту прав чоловічого населення Криму. “Ігнорування необхідності активізації зусиль, спрямованих на захист прав чоловіків, дискредитують саму ідею гендерної рівності та сприяють формуванню у товаристві такого стереотипу щодо того, що питання гендерної рівності є суто жіночим”, — завершила Н. Полонська.

 

За матеріалами: Новости Крыма

 

Читайте также по теме