ГолосUA
12:22 08/12/2010

В листопаді знизилися ціни на овочі та фрукти — НБУ

 

Зниження цін виробників у листопаді обумовлене зниженням вартості виробництва електроенергії, газу та води.

Про це йдеться у звіті Національного банку України.

Так, згідно із звітом, темпи зростання споживчих цін у листопаді продовжили уповільнюватися як у місячному, так і у річному вимірі (до 0,3% та 9,2% відповідно).

На переконання представників НБУ, фактичне значення інфляції було нижче як нашого прогнозу, так і очікувань ринкових суб’єктів в результаті нетипового для листопада зниження цін на сирі продукти (-0,6%), зокрема на овочі та фрукти (на 1,4% та 2,6% відповідно). Це є, з одного боку, відновленням рівноваги на продовольчих ринках, ціни на яких стрімко зросли у вересні, з іншого – наслідком адміністративного впливу з боку органів влади, та утримання місцевих органів влади від підняття адміністративних тарифів, що відображало б підвищення цін на природний газ у серпні на 50% (вартість опалення та гарячої води зросла лише на 1,3%).

“Таким чином, небазова інфляція за місяць знизилась на 0,1%, оскільки внесок

зростання адміністративно регульованих цін (0,1%) був компенсований зниженням цін

на сирі продукти (-0,2%)”, — наголосили експерти Нацбанку.

У річному вимірі її зростання уповільнилося до 11,5%. Динаміка базової інфляції в цілому відповідає нашим очікуванням (зросла за місяць на 0,7%, у річному вимірі – 7,9%). “Її високі темпи зростання є наслідком вторинних ефектів від підвищення цін на продовольчу сировину у попередні періоди та зростання цін на алкогольні вироби та тютюнові вироби (на 1,6% та 0,8% відповідно, внесок в ІСЦ 0,1 в.п.”, — йдеться у звіті.

“Продовження існуючих тенденцій у грудні дозволяє припустити високу імовірність утримання базової інфляції у 2010 році на рівні близько 8%. Водночас продовження політики адміністративного стримування споживчих цін дозволить утримати зростання загального ІСЦ на рівні близько 10%”, — зазначено у повідомленні.

Зниження індексу цін виробників у листопаді на 0,3% (у річному вимірі – до 18,9%) було обумовлене зниженням вартості виробництва електроенергії, газу та води.

Читайте также по теме