ГолосUA
14:36 10/10/2008

В. Литвицький: НБУ зберігає нерви міцними і не бачить причин для паніки

Керівництво Національного банку України не бачить причин для паніки у зв”язку із коливаннями курсу гривні по відношенню до долара.

Про це сьогодні в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Голос.UA заявив керівник групи радників Голови НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, тенденція, яка сьогодні домінує на валютному ринку України є ситуативною, адже фундаментальні чинники досить сильні — економічне зростання збережене, бюджет збалансований, зведений платіжний баланс і його фінансовий рахунок є позитивними. 

«Я вважаю, що останні коливання валютного ринку є проблемою не стільки гривні, скільки долара, в якого зараз важкі часи, і який створив ефект поширення на інші валюти», — зазначив експерт. 

Крім того, Валерій Литвицький додав, що Національний банк має достатні валютні резерви та неабиякий досвід, щоб контролювати ситуацію. «Сподіваюсь, що політична ситуація розрядиться, ситуація з міжнародною фінансовою кризою з”ясується, а позиція гривні від цього тільки виграє»,- сказав він.

При цьому Валерій Литвицький підкреслив, що політична напруженість в країні не є першочерговим чинником коливань валютного ринку, а лише одним з них: впливають також і поведінка нерезидентів, попит імпортерів, обмеженість доступу до міжнародних позик, психологічний чинник.

 

Читайте также по теме