ГолосUA
16:55 03/08/2009

В Одесі всі кавуни відповідають санітарним нормам

В Одесі санітарно-епідеміологічна служба (СЕС) виявила допустиму норму вмісту нітратів у всіх перевірених кавунах, що продаються в місті.

Про це повідомила завідувач відділом харчування Одеської міської СЕС Надія Майданюк.

За її словами, 57 кавунів і 25 динь було відібрано для перевірки на вміст нітратів, пестицидів і радіонуклідів. Фахівці визначили, що ні кавуни, ні дині не містять пестицидів і радіонуклідів.

«З нітратами інша справа: всі перевірені кавуни їх містять, але допустиму норму. А ось в двох з досліджуваних динь виявлено перевищення рівня нітратів. Ці дині були привезені з Херсона», — заявила Н. Майданюк.

Вона відзначила, що рейд з перевірки баштанних колодязів — місць, де продають кавуни і дині, проводився з 20 по 22 липня поточного року. Епідеміологи перевірили 55 колодязів.

Завідувач відділом повідомила, що жодному з перевірених колодязів СЕС не видавала дозвільні документи — підприємцям їх надавали районні адміністрації. «В принципі райадміністрація повинна видати дозвіл на виділення місця, а потім разом з цим дозволом, медичними книжками та іншими документами підприємці повинні приходити в СЕС за дозволом на роботу. Але вони отримували документи від райадміністрації і до нас вже не доходили», — підкреслила вона.

За словами Н. Майданюк, 70-80% перевірених колодязів не мали документів про якість продукції (вміст нітратів), що продавалася, більшість працівників не мали медичних книжок; крім того, основна частина колодязів не була захищена належним способом. /> «Після перевірки було знято з реалізації 7 тонн 50 кг продукції і 20 чоловік усунено від роботи», — підкреслила вона.
Завідувачка відділом повідомила, що СЕС видала 12 ухвал про припинення експлуатації колодязів тим підприємцям, які добровільно з’явилися в службу. Стосовно тих, хто не з’явився в СЕС, направлені документи в міліцію.

За матеріалами “Репортер”

 

Читайте также по теме