ГолосUA
07:35 24/06/2010

В Одесі з’являться «розумні» світлофори, які працюють від сонячних батарей

На одеських перехрестях з’являться світлофори, які працюють від сонячних батарей, і так звані "розумні" світлофори, за допомогою яких вдасться впоратися з автомобільними заторами.

Про це розповів начальник комунального підприємства СМЕП Юрій Чердаклієв.

Про терміни установки чудо-техникі та її вартість поки говорити рано. "Точно не цього року. Можливо, наступного, якщо з’являться гроші", — сказав він.

Як повідомив гендиректор заводу ТОВ "Росток-елеком" Павло Жабицький, єдиного українського підприємства, яке виготовляє подібні прилади і до того ж багато років співпрацює з одеською владою, "розумний світлофор" — не зовсім точний термін.

"Мова йде про інтелектуальну систему управління дорожнім рухом, яка функціонує в багатьох містах світу. Працює вона так. Якщо на перехресті в одному напрямі виникає затор, а на іншому порожньо, це фіксується детектором, який посилає сигнал комп’ютеру в центрі управління. Той автоматично дає червоне світло на порожню вулицю і зелене — скупченню машин. Комп’ютер може в цілому проаналізувати ситуацію на дорогах і зробити кроки зі її стабілізації. Від моменту надходження інформації до ухвалення рішення проходить в середньому 10 хвилин", — говорить фахівець.

При цьому, за його словами, два елементи системи в Одесі вже є — власне світлофори і центр управління. Справа — за детекторами, обладнати якими одеські перехрестя, стверджує Жабицький, коштуватиме не більше 2 млн. грн.

"Було б бажання у місцевої влади, якого я поки не спостерігаю. Ми багато раз поводилися з подібними пропозиціями, але всякий раз чули відмовки. Зате вони румун запросили, які хотіли вивчати потоки транспорту на вулицях за допомогою озброєних папером і ручкою студентів!, — заявив директор.

У департаменті транспорту і зв’язку муніципалітету розповіли, що якась румунська фірма дійсно півтора роки тому виграла конкурс з визначення структури, яка займеться реорганізацією дорожнього руху. У тендері брало участь більше десяти компаній, зокрема, з-за кордону.

У 2009-му на роботи планувалося надали 10 млн. грн, проте, за словами джерела департаменту, "в бюджеті цих коштів не було і немає зараз, тому все затихло". Не отримала поки продовження і історія з договором про наміри "Нарощування потенціалу і способи планування пропускної спроможності міської транспортної системи міста Одеси", яке було підписане в березні цього року з делегацією з бельгійської Фламандії.

У лютому в Запоріжжі світлофори на найжвавіших перехрестях міста обладнали спецпристроями із записами класичної музики і звуковими повідомленнями про початок і завершення часу перетину дорогі пішоходами. Тепер світлофори грають Чайковського, Штрауса і Шопена.

А ось в містах, які прийматимуть Євро-2012, встановлять світлофори від всесвітньо відомої компанії Swarovski, що спеціалізується на виробництві прикрас із кристалів Swarovski.

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме