ГолосUA
13:55 30/12/2008

В полоні піратів залишаються близько 300 моряків, а на «Фаїні» закінчується пальне

У полоні сомалійських піратів залишається близько 300 моряків. Про це повідомив телеканал «ICTV» з посиланням на «Морський бюлетень «Совфрахт».

За інформацією бюлетеня, шляхом виплати викупу вдалося звільнити 15 судів, безкоштовно відпустили суховантаж "Аміна" і рибальське судно "Фалуджа". В результаті спецоперації французьких вояків звільнили двох французьких яхтсменів.

Найбільшою здобиччю піратів у 2008 році став саудівський супертанкер "Сиріус Стар" з 2 млн. барелів нафти на борту. За нинішніми цінами вартість "чорного золота" перевищує $80 млн.

У грудні ЄС, Росія, США, Японія й Китай направили військові кораблі для захисту своїх суден від піратів, супроводу їх у районі Африканського Рогу.

Як уточнює «Морський Бюлетень «Совфрахт», сумна практика переговорів із сомалійськими піратами свідчить, що "середня вартість викупу" становить $1,8 млн., а середня тривалість перебування в полоні — 60 діб.

Водночас на захопленому судні «Фаїна», на борту якого перебуває 17 українських моряків, закінчується пальне. Про це повідомив у понеділок глава Програми з підтримки моряків у Східній Африці Ендрю Мвангура.

Нагадаємо, 25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно «Фаїна», у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна — 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно перебуває під наглядом кількох американських кораблів, завдання яких — не допустити вивантаження зброї та техніки на берег.

25 грудня міністр закордонних справ України Володимир Огризко заявив, що новий рік моряки з «Фаїни» зустрічатимуть удома.

 

Читайте также по теме