ГолосUA
11:16 09/01/2010

В російських колоніях відбувають покарання майже 4,5 тисячі українців

4360 українців відбувають покарання за різноманітні злочини у в’язницях та виховних закладах Російської Федерації.

Як повідомили кореспонденту ГолосUA у Федеральній службі виконання покарань РФ, за кількістю засуджених у російських колоніях Україна посідає друге місце серед колишніх країн Радянського Союзу; серед засуджених іноземців більше тільки громадян Таджикистану – майже 5 тисяч.

Більшість українців, що відбувають покарання у російських колоніях, засуджені за майнові злочини та злочини проти особи – крадіжки, пограбування, вбивства, нанесення тілесних ушкоджень, вбивства тощо. Є також контрабандисти та навіть «українські шпигуни» — останнього, генерального директора однієї з українських науково-виробничих фірм, засудили у листопаді 2009 року за намагання вивезти з Росії технічну документацію та зразок приладу для захисту літаків від враження зенитно-ракетними комплексами.

Загалом у російських виховних закладах перебувають понад 24400 засуджених, які є громадянами країн колишнього СРСР. Окрім Таджикистану та України, більшість з них – з Узбекистану (4 тисячі осіб), Азербайджану (3200), Казахстану (1625), Молдови (1500), Вірменії (1200). Менше за всіх інших у Росії «відзначилися» естонські злочинці – у російських колоніях відбувають покарання лише 15 естонців.

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме