ГолосUA
08:44 09/11/2008

В Росії знову аварія на атомному підводному човні: на цей раз 20 загиблих

На атомному підводному човні «Нерпа» Тихоокеанського флоту під час проведення ходових випробувань в результаті несанкціонованого спрацьовування системи пожежогасіння загинуло 20 осіб, повідомив NEWSRU.COM з посиланням на "Інтерфакс". Як заявив помічник головнокомандуючого ВМФ РФ Ігор Дигало, загинули 6 військовослужбовців і 14 цивільних осіб. Ще 22 людини постраждали.

"Серед загиблих — робітники суднобудівного підприємства та військовослужбовці. Човен пошкоджень не має. Реакторний відсік працює в штатному режимі. Радіаційний фон на човні у нормі", — заявив Дигало. Аварія відбулася 8 листопада в 20:30 мск. Всього "на підводному човні перебувало 208 людей, з них 81 — військовослужбовці", — уточнив Дигало.

За вказівкою головкому ВМФ випробування зупинені, ухвалено рішення про повернення човна в пункт тимчасового базування.

"Міністр оборони Анатолій Сердюков негайно доклав президентові Росії Дмитру Медвєдєву про надзвичайну подію на підводному човні", — повідомила прес-служба президента РФ. — Дмитро Медвєдєв доручив міністрові оборони в постійному режимі інформувати про ситуацію на підводному човні. Також Дмитро Медвєдєв доручив міністрові оборони провести всебічне й ретельне розслідування надзвичайної події на підводному човні, надати всю можливу допомогу та підтримку родинам загиблих".

"Міністр оборони Анатолій Сердюков наказав першому заступникові міністра оборони генерал-полковникові Олександру Колмакову та головнокомандуючому ВМФ адміралові Володимиру Висоцькому негайно вилетіти на тимчасовий пункт базування підводного човна, що знаходиться у Примор’ї", — відзначили в прес-службі міністерства оборони.

"Дмитро Медвєдєв доручив генеральному прокуророві Юрію Чайці провести повне розслідування надзвичайної події на підводному човні. У тимчасовий пункт базування підводного човна вилітає прокурор флоту", — сказали в прес-службі президента.

До ранку неділі за московським часом потерпілі під час НП на атомному підводному човні доставлені на берег. "Потерпілі, я маю на увазі потерпілих 21 особу, були евакуйовані на борт великого протичовневого корабля "Адмірал Трибуц", і в цей час вони вже доставлені на берег і госпіталізовані в лікувальні установи флоту для надання кваліфікованої медичної допомоги", — сказав Дигало. Нагадаємо, що, по даним СКП, постраждали 22 людини.

"Особливо відзначаю, головна енергетична установка, тобто реакторний відсік, працює в штатному режимі. Радіаційний фон на човні в нормі", — знову підкреслив Дигало. Він уточнив, що "атомний підводний човен не включений до складу Військово-морського флоту і перебував на етапі заводських ходових випробувань, які проводить здавальна команда заводу". "Прийом до складу Військово-морського флоту повинен був відбутися наприкінці цього року", — повідомив він.

Атомний підводний човен "Нерпа" (К-152, проект 971, клас " Щука-Б"), що відноситься до подводних човнів третього покоління, була закладена в 1991 році. Водотоннажність субмарини становить 8140/12770 тонн, максимальна швидкість — 30 вузлів, максимальна глибина занурення — 600 метрів, автономність — 100 діб, екіпаж — 73 людини, озброєння — 4 торпедних апарата 533 міліметрів, 4 торпедних апарата 650 міліметрів.

 

Читайте также по теме