ГолосUA
10:13 23/01/2009

В Секретаріаті Президента газові контракти називають “капітуляцією”

Підписані в Москві газові контракти між НАК “Нафтогаз” та “Газпромом” є капітуляцією уряду перед проблемою газопостачання та транзиту газу.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це на брифінгу заявив перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

“Підписані контракти — це капітуляція. Україна вже у 2009 році отримуватиме газ за європейськими цінами. І будь-які розмови про знижки — від лукавого”, — сказав він.

За словами Олександра Шлапака, умови, прописані в газовому контракті, є “асиметричними”. “В результаті Україна та Білорусь залишаться єдиними державами у Європі, які не матимуть європейської ставки на транзит. При цьому ціни на газ для України будуть одними з найвищих у Європі”, — наголосив заступник керівника СП.

Олександр Шлапак також зазначив, що через невигідні умови контракту уряду доведеться “або різко піднімати ціни на газ для українських споживачів, або компенсувати витрати НАК “Нафтогаз”. “Для компенсації витрат у бюджеті коштів немає”, — наголосив він.

Заступник глави Секретаріату також зазначив, що знижки на газ у 20% у 2009 році, заявлені в угоді НАК “Нафтогаз” та “Газрому”, коштуватимуть Україні $1 млрд.  За його словами, підписана в Москві угода передбачає купівлю Україною у 2009 року 40 млрд. кубометрів газу “незалежно від того, чи така кількість газу знадобиться”, натомість Росія працюватиме за принципом “платитимемо лише за те, що прокачаємо”.

“Такі непропорційні умови коштуватимуть Україні у 2009 році $1 млрд. безпосередньо з урахуванням знижки”, — сказав Шлапак.

 

Читайте также по теме