ГолосUA
18:57 10/12/2008

В центрі галактики — чорна діра — німецькі астрологи

Німецькі учені підтвердили, що в серці нашої галактики знаходиться гігантська чорна діра. Згідно з результатами дослідження німецьких астрономів, опублікованого в науковому виданні Astrophysical Journal, розташована в центрі нашої галактики чорна діра в чотири мільйони разів важча за Сонце, повідомило Бі-Бі-Сі.

Учені зробили висновок про присутність чорної діри, вивчаючи пересування 28 зірок, що обертаються в центрі Чумацького Шляху. Для цього використовувалися телескопи Європейської південної обсерваторії, розташовані в Чилі.

Ніщо не в силах уникнути гігантського гравітаційного тяжіння чорних дірок, зокрема сонячне світло.

За словами вченого з Королівського астрономічного суспільства Роберта Массі, галактики, найімовірніше, формуються навколо гігантських чорних дір так само, як перлина утворюється навколо піщинки. "Хоча ми вважаємо, що чорні діри — штука досить небезпечна, і краще біля них не знаходитися, вони можуть грати важливу роль у формуванні галактик, у створенні не тільки нашої, але і всіх галактичних систем", — повідомив Роберт Массі.

"Вони можуть збирати матерію разом, і це створює умови для формування зірок, — говорить учений. — саме Таким чином могло з’явитися перше покоління зірок і галактик".

За словами дослідника з німецького Інституту позаземної фізики імені Макса Планка, чорна діра знаходиться на відстані 27 тис світлових років від Землі. "Найважливіший підсумок нашого 16-річного дослідження — цей той факт, що ми отримали кращі на даний момент експериментальні докази існування гігантських чорних дір", — заявив глава групи дослідників, професор Рейнхард Гензель. "Орбіти зірок в центрі галактики говорять про те, що розташована в центрі концентрація маси, в чотири мільйони разів що перевищує масу Сонця, поза всяким сумнівом, є чорною дірою", — додав учений.

Дані про існування чорної діри в Чумацькому Шляху існували і раніше, проте дослідження німецьких учених є одним з наймасштабніших в цій галузі.

Як повідомлялось раніше вчені нещодавно розкрили частину секретів чорних дір — надщільних космічних утворень, які поглинають все на своєму шляху, зокрема інші зірки і навіть світло. Дані про це були оприлюднені в журналі Nature. У статті зазначається, що вчені з’ясували, яким чином чорні діри випромінюють потоки частинок на швидкості близькій до світлової.

До того також фінським астрономам вдалося зважити одну з найбільших відомих людям чорних дір у Всесвіті. Вона виявилася рекордсменкою. Космічний об’єкт важить у 18 млрд разів більше ніж наше Сонце, і таким чином у шість разів перевищує встановлений раніше рекорд маси.

 

Читайте также по теме