ГолосUA
18:43 05/01/2011

В угіддях Лозінського міліціонери викрадали та катували мисливців

Убивство Валерія Олійника, до якого причетний нардеп Віктор Лозінський, виявилося не єдиним злочином, вчиненим у лісових угіддях екс-депутата. За півроку до цього інциденту місцеві єгері і міліціонер побили і викрали тут інших мисливців. />

Про це пише видання “Дело”.


Угіддя «Мисливського господарства «Голованівське» (Голованівський район Кіровоградської області), де в червні 2009 року після конфлікту з народним депутатом Віктором Лозинським, а також районним прокурором та начальником райвідділу міліції загинув місцевий житель Валерій Олійник, опинилися в центрі нового скандалу.

Як стало відомо виданню, в листопаді 2008 року — за півроку до вбивства В. Олійника — на території мисливських угідь господарства «Голованівське» відбувся ще один злочин: місцеві єгері за участю капітана карного розшуку побили, викрали та пограбували мисливців.

13 листопада 2008 двоє жителів Одеської області приїхали в село Розношенське Кіровоградської області полювати на качок. Приїзд чужинців у селі не залишився непоміченим і в той же день позаштатному єгереві «Мисливського господарства «Голованівське» (орендоване фірмою належить Віктору Лозінському) зателефонував голова Розношенське сільради, повідомивши, що на території угідь полюють невідомі люди.

Разом з двома іншими єгерями охоронець лісових угідь виїхав перевірити інформацію. По дорозі єгері зустріли начальника сектору карного розшуку Голованівського райвідділу УМВС України в Кіровоградській області, який виявив бажання приєднатися до них.
Вони прибули на місце — околицю села Розношенське — приблизно о 23:00, де буквально відразу знайшли машину мисливців — ВАЗ-2101. Порадившись, вирішили в ліс не ходити, а просто дочекатися приїжджих у їх автомобіля. Через дві години
обидва мисливці вийшли з лісу з порожніми руками — підстрелити дичину їм не вдалося.

Хтось із єгерів раптово засліпив мисливців ліхтарем і зробив кілька пострілів у повітря, вимагаючи, щоб ті лягли на землю.

Один з чоловіків так і зробив, проте другий кинувся назад у ліс і встиг сховатися в лісопосадці. Утікача шукали майже годину, проте знайти не змогли. Мисливця, який залишився лежати на землі сильно побили, потім помістили в багажник «Жигулів» і перевезли в гаражний бокс мисливського господарства «Голованівське». Там він знову був сильно побитий.

Пізніше в руках у злочинців все-таки виявився і другий мисливець — очевидно, він сам прийшов, після того як міліціонер та єгері зажадали від свого «полоненого» зв’язатися з товаришем і викликати його.

Далі, використовуючи своє службове становище, капітан карного розшуку помістив двох чоловіків до місцевого слідчого ізолятора. Разом з позаштатним єгерем, вони прямо в камері почали бити мисливців, вимагаючи за свободу велику суму грошей. Спочатку мова йшла про 40 тис. дол. — по 20 тис. дол. з кожного. Затримані стверджували, що у них такої суми немає, злочинці їм не вірили, і продовжували тримати і бити в ізоляторі протягом 6 днів.

На шостий день вимоги зменшили — капітан міліції та єгер почали змушувати кожного із затриманих привезти по дві машини зерна. Для цього мисливцям дали можливість зв’язатися з родичами, щоб ті привезли викуп. Родичі виконали вимогу і зерно на загальну суму 23 тис. грн. було вивантажено у вказаному місці.

Злочин було розкрито. Правоохоронні органи затримали єгерів мисливського господарства і капітана міліції з карного розшуку, відправивши їх на лаву підсудних.
У суді прокурор вимагав покарання для капітана міліції у вигляді позбавлення волі строком на 8 років з конфіскацією майна і позбавленням права займати посади в правоохоронних органах 3 роки. Як покарання для єгеря прокурор вимагав позбавлення волі на 7,5 років і конфіскаці
ю майна.

Щоправда, у вересні 2010 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області розсудив інакше: термін покарання для капітана карного розшуку склав 5 років без конфіскації майна. За грати він не сів, суд звільнив колишнього міліціонера від покарання, давши лише випробувальний термін — 3 роки.

Єгеря також у в’язницю не посадили, призначивши випробувальний термін — 1 рік.

Прокуратура подала скаргу на це рішення, і 28 грудня 2010 року Апеляційний суд Кіровоградської області відправив справу на повторний розгляд до першої інстанції.

Нагадаємо, 16 червня 2009 року на території угідь, які орендувало «Мисливське господарство «Голованівське» в Кіровоградській області, стався інцидент за участю на той час народного депутата Віктора Лозинського, прокурора Голованівського району Євгена Горбенка, начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, в результаті чого загинув 55-річний місцевий житель Валерій Олійнік. Лозінскій був затриманий 1 березня 2010 року. Колишнього депутата звинувачують за 6-ма статтями Кримінального кодексу, одна з яких — умисне вбивство.

 

 

 

 

Читайте также по теме